Германия мутация на коронавируса
На снимката: Опашка за антигенни тестове на границата между Чехия и Германия

Германия ще затвори границата си с Чехия и австрийски Тирол заради разпространението на мутация на коронавируса. Граничният контрол ще започне да действа от неделя.

Провинциите Бавария и Саксония са поискали от федералното правителство да въведе граничен контрол и да определи съответните територии като зони с мутация на коронавируса.

Вече е взето решение по границите да има контролно-пропускателни пунктове. Ще се правят изключения за търговията и за връщащи се в родината си германци. Също така ще бъдат допускани представители на критични сектори като лекари.

В края на януари Германия забрани влизането на пътници от райони, класифицирани като зони на мутация на коронавируса.

Правителството на Ангела Меркел е особено обезпокоено от южноафриканския щам, циркулиращ в Тирол и от британския вариант, разпространен в Чехия.

Австрия вече разпореди да се спрат гражданите да напускат Тирол. По думите на канцлера Себастиан Курц районът е най-голямото огнище в Европа на южноафриканския щам, опасна мутация на коронавируса.

Всеки, който иска да напусне район,а трябва да покаже отрицателен тест за коронавирус. Нарушителите ще трябва да платят глоба до 1450 евро.

Междувременно властите в провинция Саксония, която граничи с Чехия, заявиха, че от събота налагат по-строги проверки. Те ще засегнат и трансграничните работници. Ще имат право да пътуват единствено лекарите или служителите в домове за възрастни хора. От тях ще се изисква да правят ежедневни тестове за коронавирус и да се ангажират да пътуват само между домовете и работните си места.

Чешкото правителство обяви, че ще блокира три засегнати района, включително два на германската граница, като по този начин ще попречи влизането и излизането от тях.

Чешките служители в областта на общественото здравеопазване искат мярката да е в сила от три седмици, съобщи „Гардиън”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук