Първа оставка след смъртта на 16-годишното момче, което беше ударено от ток на столичен тротоар. Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напуска поста заради инцидента. Детето загина в неделя, след като беше ударено от ток от  шахта на булевард „Иван Е. Гешов“. Новината за напускането на главния архитект на район „Триадица“ беше обявена по време на пресконференция на районния кмет Димитър Божилов.

Какво обясни районният кмет?

Божилов обясни, че издадената служебна бележка е подписана по време, когато главният архитект е отсъствал от работа.

“В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект, който заема длъжността от 2008 година, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи”, каза още кметът.

Божилов не можа да посочи кой е подписал бележката. Той посочи още, че павилионите са отдавна, но не знае откога се водят за незаконни.

От думите му стана ясно, че са отговорили на писмата на Направление „Архитектура и градоустрйство“/ НАГ/, за което вчера бяха упрекнати от главния архитект  Здравко Здравков и от кмета Йорданка Фандъкова. Божилов подчерта, че обектите, които в момента са обект на интерес, не са присъствали в списъка, подаден от НАГ.

„Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към районната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорила на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира Божилов.

По думите му останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове.

„Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти“, подчерта Божилов.

Зам.-кметът по строителството Христо Вълчанов заяви, че районът не се грижи за тротоара, както и за изправността на шахтите и те не знаят какво се случва там.

В търсене на отговорността

За хвърчащата бележка на основата, на която на обекта е вкаран ток, стана ясно по време на вчерашния брифинг на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обвини директно за смъртта на 16-годишното момче  ЧЕЗ, районната администрация и болница „Св. Иван Рилски“.

По-късно от ЧЕЗ отново заявиха, че не носят отговорност за случилото си. От болницата до момента не са излезли с официално становище.

До момента стана ясно, че павилионът, към който е бил свързан оголения кабел, е бил незаконен. Неправомерно е бил включен и в електропреносната мрежа.

Незаконни се оказаха и всички останали подвижни обекти пред болница „Св. Иван Рилски“, като от общината заявиха, че ще бъдат премахнати.

16-годишното момче загина нелепо в неделя пред очите на баща си. Двамата са минавали в района, когато детето е стъпило на шахтата, под която е течал ток по оголения кабел. Въпреки опитите на баща му, на притеклите се на помощ минувачи и бързата намеса на лекарите детето почина по-късно в противошоковата зала на ВМА.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!