народно събрание, парламентът, отсъствието

Депутатите решават дали да намалят заплатите си. Темата е един от акцентите в днешното заседание на временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността на Народното събрание.

Припомняме, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предложиха месечната заплата на народните представители да стане 1570 лв. На миналото заседание на временната комисия бе решено да отпаднат 25-те процента допълнително възнаграждение за заслуги. Заложено е и обсъждане и дали заплатите да бъдат превеждани по банков път.

До момента членовете решиха да отделят комисия по Вътрешна сигурност и обществен ред, като предложението беше отправено от лидерът на БСП Корнелия Нинова и група народни представители. Ще има и отделна комисия за контрол на службите.

Стигна се и до противопоставяне – по време на заседанието на временната парламентарна комисия БСП настояват отстраняването на председателя на Народното събрание да се случва по искане на 1/10 от депутатите, а не на 1/5, както е в момента.

През изминалата седмица в същата комисия имаше шредложение Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии и работата му да бъде разделена – комисии, сесии и парламентарен контрол. Идеята беше на „Има такъв народ“ и председателя на Народното събрание Ива Митева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!