Кирил Петков министър

Защо станах от бизнесмен политик? Имах фрустрация през последната една година по повод това, как България си изпълнява потенциала. Затова ходих и на протести. И в един момент разбрах, че ако искаме да променим системата, трябва да стане отвътре. Това коментира в интервю пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

Той посочи, че е влязъл в политиката, заради чувство на удовлетвореност, че се прави промяна.

„Усещам чувството на удовлетвореност, че се случва промяната, която толкова дълго чакахме. Най-доволен съм от това, че хората видяха, че може да има разлика в управлението. Не може да има политици и хора в правителството, които да се грижат за собствения си интерес. Искам да сме качили малко стандарта на изискванията към държавната администрация. Не всички са маскари, има хора, които могат да защитават обществения интерес. Надявам се хората да са го почувствали за тези 9 седмици.“

Според него промяната е възможна само, ако в един редовен кабинет се вкарат независими хора. Той посочи още, че актуализацията на бюджета трябва да бъде приета, защото само така ще има пари за актуализация на пенсиите и за борба с новата вълна на коронавируса през есента.

„Бюджетът на Асен Василев трябва да се приеме, защото е много важен. Дефицитът е намален от прогнозния. От друга страна има актуализация на пенсиите, по начин, по който 42% от пенсионерите няма да са под прага на бедност. Заделени са и 400 млн. за бизнеса в България от септември до декември, за да има средства, ако се налага да се затворят отново бизнеси, едновременно с това има и пари за лекарите. Единственият начин да се случи това е, като няма пари за правителствен комплекс, не се вкарват пари по странни места като малки водоеми, които нямат никаква роля, когато бюджетите за строителство за внимателни прецизирани, когато в АПИ не изтичат 2 млрд. Когато тези неща се спрат, може да има пари за лекарите, за бизнеса и за пенсионерите. Повечето партии са съгласни с него и трябва да видим дали ще бъде приет в парламента“, допълни той.

Кирил Петков поздрави шефа на НАП Румен Спецов, който за кратко време успял да направи промяна в приходната агенция.

„Когато приоритетите на НАП са фокусирани върху хората, които най-много избягват данъците, тези хора са готови на всичко, за да очернят човека, който им събира парите. Аз лично поздравявам Румен Спецов, защото за толкова кратко време успя да направи промяна в стратегията на НАП. Той ми се обади и попита може ли част от средствата, които се дават през програмата за възстановяване, да могат да обслужват задълженията на фирмите към НАП. Аз си казах, че когато един шеф на НАП си помисли, че първо икономиката трябва да бъде подпомогната преди той да събере парите, това е нов начин на мислене. В момента обмисляме точно това – как да го направим по-лесно“, посочи Петков.

Служебният министър допълни, че ако следващият министър на икономиката реши да продължи положителните промени, той би отделял от времето си да помага в продължаването на тази политика.

„Много се надявам този план да се хареса на следващия кабинет. Аз бих прекарал колкото време е необходимо, да обясним логиката на нещата, които сме направили. Бих се надявал да мога да бъда от помощ, независимо дали съм от вън или вътре. Ако следващия министър на икономиката наистина иска да прави положителна промяна, бих си отдавал от времето без да търся лични облаги, за да може да продължим тази политика. В нашата икономика за 2-3 години интензивна работа може много бързо да се случат много неща. Надявам се хората, които влизат в тези роли да имат същия интерес и стимул, а не да обслужват нечий други интереси.“

Петков завърши, че не се чувства политически омърсен от атаките срещу него, а въодушевен от това, че са показали на хората, че трябва да очакват повече от собствените си политици.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук