След няколко дни на скандали и неясни гласувания депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Гласувното предложение предвижда допълнително 120 лева към пенсиите от 1-ви октомври до края на годината, като антикризисна мярка и индексация на пенсиите с 1,35 коефициент на осигурителна тежест. Освен това – повишаване на минималната пенсия на 370 лв., а на максималната – на 1500 лв., но от 25-ти декември. Втората година майчинство също се увеличава до 650 лв.

Предстои гласуване на бюджета на НЗОК. Парламентът обаче не успя да започне второто гласуване на бюджета на здравната каса, в който се предвиждат около 130 млн. лева повече разходи. Голяма част от тях – 120 млн. лв., за новата програма на здравното министерство за амбулаторно лечение на болните от коронавирус.

От ГЕРБ поискаха прекъсване на заседанието, тъй като има промени в числата заради промените в актуализацията на бюджета на общественото осигуряване. Разликата е около 29.5 млн. лева, а в момента комисията по бюджет и финанси нанася корекциите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!