хакерска атака

Три дни след пускането на системата за електронно преброяване вече има постъпили десетки жалби и сигнали от граждани до НСИ и до омбудсмана Диана Ковачева. Жалбите са във връзка с начина, по който се осъществява процесът по преброяване и съмнения за застрашени права.

Припомняме, че само часове след като бе дадено начало на електронното преброяване у нас, хакери атакуваха системата на Националния статистически институт. Но това не се оказа единичен случай. През следващите дни тя беше компрометирана още няколко пъти и достъпът до сайта се оказваше невъзможен. А в случаите, когато някой все пак успяваше да го достъпи, той даваше системни грешки и понякога бяха необходими 3-4 часа за да се преброи човек успешно. Обещаните от НСИ 20 минути за преброяване се оказаха мираж.

Заредиха се оправдания, че системата е претоварена, че много хора искат да се преброят, че няма достъп до сървъра, защото защитите работели. В крайна сметка след цялото говорене и след серията опити за хакерски атаки, снощи НСИ призна безсилието си и спря достъпа до електронната система за преброяване. Проблемът бил поредица атаки тип „Отказ на услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда.

Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, увериха от НСИ. Но може ли да им се вярва? Особено след инцидента с НАП през 2019г., когато изтекоха личните данни на милиони българи. Може ли да сме сигурни, че поредната хакерска атака няма да успее?

Кой е виновен за случващото се?

Официалното обяснение беше, че трафикът за DDoS атаката ( опит даден ресурс, предоставян от компютър, да бъде направен недостъпен за потребителите) идва предимно от Китай. Остава загадка, след като системата за преброяване ще работи само за граждани, които живеят на територията на България, а българите в чужбина не могат да се преброят през нея, защо първоначално тази скъпа система не бе ограничена по гео локация, и да се изолира всякакъв външен трафик идващ извън страната. Или отново „зимата“ ни изненадва.

НСИ не са били подготвени за такава атака, а е трябвало. Проблемът не е прост, а сложен, но е сложен, заради самата организация на нещата в държавните структури – липсва адекватна подготовка за защита от DDoS. Трябвало е да се осигури такава не само на НСИ, но и за всички системи. Кадровото осигуряване също е съмнително. Колко ИТ експерти има НСИ, на какво заплащане са и можем ли да очакваме те да свършат всичко? Но за спечелена обществена поръчка за 2.5 млн. лв без ДДС, получаваме толкова.

Това, което ни е известно до момента е, че НСИ е направил обществена поръчка за готова система за преброяване, а не за разработка на такава. Местният партньор на шведската фирма „производител“ е „СкейлФокус“, които е трябвало да направят инсталация, конфигурация и поддръжка. Дали ще имат смелост НСИ и Управлението да поемат отговорност или поне да признаят, кой е отговорен за зле свършената работа? Нас, обикновените граждани, ни грози глоба от 160 лв, ако не се преброим. Какво ги грози тях?

В тези размисли нека си припомним машинното гласуване. При него също дълго време се внасяше смут, относно възможно ли е да се гласува изцяло машинно. В крайна сметка се оказа, че не само е възможно, но и лесно. Нямаше излишно губене на време, чакане по цели нощи с чували бюлетини, но преди всичко бяха намалени шансовете за манипулации. И тук отново изниква въпросът – кой създаваше интрига, и на кого бяха нужни хартиените бюлетини? Както и актуалният въпрос сега – кой печели от хакерските атаки срещу системата за преброяване и кой внася отново излишен смут?

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!