КЕВР

Очаква се днес Народното събрание да открие нова процедура за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. В началото на седмицата единственият кандидат за поста Пламен Младеновски оттегли кандидатурата си.

Депутатите ще гласуват отново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, предлагането на кандидатите, както и изслушването им в ресорната парламентарна комисия. Правилата бяха одобрени в средата на юни, но изненадващото решение на Пламен Младеновски, единственият номиниран за шеф на енергийния регулатор, да се откаже, наложи процедурата да стартира отначало.

Младеновски се оттегли без публични мотиви

Младеновски бе предложен за поста от парламентарната група на ГЕРБ, но оттегли кандидатурата си само два дни след неговата номинация.

В момента той оглавява Дирекция „Електро и топлоенергетика” в комисията, а решението му беше обявено от председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Публични мотиви за това все още няма.

Проектът предвижда този път срокът за номинации да бъде 5-дневен, а не двуседмичен. Целта – до края на  юли да бъдат изслушани всички претенденти за председател и членове, а кандидатурите им подложени на гласуване в пленарна зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!