Премиерът Бойко Борисов дава извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Той започна от скандалното поведение на гардове на НСО на плаж „Росенец“ срещу председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

„Преди 2 дни се разиграва следната случка, не скеч, не сцена. Видно публични лица: Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, председател на партия, дебаркира видно като Христо Ботев на Козлодуй. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Всяка партия използва ситуацията по начин, който намери добър за нея: политически. Никакъв упрек. Отива там със своята цел. Как бива посрещан? Събитието е на 200.-300 метра, където се предполага, че е випът, който охранителните пазят, е. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артисти. Единият леко върви, носи знаме, а другият го бута, бута до водата и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, го дави, ако го качваш в лодката, го качвай“, допълни той.

И добави:

„Върхът на възмущението ми е – сержанти ли са, офицери ли са – взимат и хвърлят знамето, като през цялото време вижда, че ги снимат. Те са отишли с тази цел. И тези охранители правят всичко възможно да изглежда възможно най-автентично. И качват се на колата и къде отиват? Защото Корнелия Нинова, Мая  Манолова са от едно котило. Какво прави Христо Иванов там?…Четири години президентът Радев ръководи пряко НСО.”

Той добави, че е очуден от присъствието на Иванов на протест, в който участват и представители на БСП. Борисов обаче се питал защо Иванов сега отива на плажа на „Росенец“ и защо сега се повдига въпросът за охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

„Сега искад да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят заедно. Само че аз публично съм им благодарил, когато са ни подкрепяли в парламента. Никога не сме делили кметовете и сме се старали да им даваме по равно.“

„Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16. И аз мисля, че по евроатлантническа ориентация, ДПС е много прогнозируема. Помогнаха да намалим ДДС.“

„Още преди години Валери Симеонов попита защо не се свали охраната на Ахмед Доган“, каза още Борисов.

Той обясни, че са сложили охрана на Делян Пеевски, защото срещу него се подготвял атентат.

„Аз мисля, че ще си махнат охраната, но президентът Радев трябва да поеме отговорността. В понеделник ще сменим изцяло правомощията на НСО. Даже, ако ме питате НСО трябва да пази тримата – държавният глава, премиерът и председателят на парламента. Всичко останали, вече имаме структури, трябва да се охраняват, докато мине заплахата“.

„Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха“, каза още Борисов. И добави, че президентът Радев носи пряката отговорност за НСО, а председателят на „Да, България“ е отишъл да протестира в негова защита.

Той отправи критика към служителите на НСО, които бутаха Иванов.

„Остави да ги да се попекат на този камънак. Разбирам (тези действия-бел.ред.), ако зад тях е охраняваното лице“.

Премиерът добави, че прокуратурата и МВР действат еднакво с всички и припомни арестите на министър Нено Димов, на висшите полицаи от ГДБОП.

„Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи и президентските съветници”

„Днес е важен ден за България. Вече няма да могат да се точат банките. Вече няма да могат да се телгят пари кеш, без да светне в Европа. Чакаме новини довечера след 8. Ако може да не се случи днеска това, което снощи започна. Питам дали има дясно мислещ човек, който да не знае какво да е си в ERM II и да участваш в „Европа на първа скорост“. Сиреч всички останали Мая, Румен, Корнелия, Божков – те са ясни. И разните им кланове там. Защо дясно мислещите хора не изчакаха да мине днес и утре, а направиха този сценарий. То не е случайно. Искаха да ни убедят, че Христо Иванов и другите случайно са отивали на плаж, носили са си поясчета. Много българи отиват на плаж с флаг. Видно е сценарий. И когато има сценарий, има сценаристи. И те вчера се показаха. И причината е тази. Не искам да коментирам прокуратурата, защото това, което се причинява на правителството не е плюс. Когато ти арестуват министри, директори на служби, не ти се вдига рейтингът. Но ние дума не сме казали“.

Премирът попита защо ДПС са тема сега:

„Когато подкрепят БСП и Радев проблем няма, но когато подкрепят евроатлантически ценности, има проблем.“

Борисов каза още:

„Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи. Но много от протестиращите лидери са били там – едните на зимните, едните на летните.“

Борисов определи снощното участие на президента в протеста като опит за преврат.

„Абе, приятелю, бой хубав няма. Като си свиеш юмрука и трябва да знаеш, че и другата страна има юмрук. Бой хубав няма. И то в условията на най-тежката пандемия.“

Той се обърна към опонентите си да проявят държавничество.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!