Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Депутати от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са внесли в Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. То ще е във връзка с Бюрото за защита на свидетелите, което осъществява личната му охрана. Предложението в зала бе одобрено със 187 гласа „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“.

„Именно това предложи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време на изслушването си в парламента, като заяви, че главният прокурор би следвало да представи отчет на дейността на Бюрото и харчовете му през последната година. В този орган на държавното обвинение работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да охраняват Иван Гешев на 3-сменен режим“, каза още вътрешният министър Бойко Рашков.

Срещу Бюрото бяха отправени критики, че за посочения период не пазило нито един свидетел. Въпреки че е разходвало значителни средства, единствено е осигурявало личната охрана на Иван Гешев. През 2020 г. служители на Бюрото за защита участваха и в акцията в сградата на президентството, която беше един от поводите за започване на миналогодишните протести.

„Това е Франкенщайн – нито е полицейски орган, нито орган по сигурността, нито е разследващ орган. Това са служители, назначени персонално от главния прокуро. Те получават по-високи заплати от служителите в Националната служба за охрана и МВР“, коментира министърът, като попита от какво толкова се страхува Гешев, за да се ползва с такава охрана. „Дори държавният глава не разполага с охрана, с каквато разполага Гешев. Затова ми се струва дори закъсняло предложението в парламента да бъде ликвидирано Бюрото“, добави Рашков.

Преди седмица служители на Агенцията за държавна финансова инспекция влязоха в Бюрото по защита към главния прокурор. Смята се, че те проверяват документи за разходи по дейността на бюрото.

До момента главният прокурор единствен счита, че няма проблем в работата на Бюрото по защита. Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук