Хора се разхождат по плаж в изоставената част Вароша във Фамагуста, Кипър
Хора се разхождат по плаж в изоставената част Вароша във Фамагуста, Кипър

ЕС предупреди Турция да отмени плановете си за отваряне на кипърския град-призрак Вароша, обявени по време на скандалното посещение на президента Реджеп Тайип Ердоган на разделения остров.

Съюзът на 27-те страни, който включва международно признатата Република Кипър, осъди „едностранните стъпки на Турция и неприемливите заявления“.

Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заявиха миналата седмица, че ще отворят бившия курорт. Той беше изоставен след инвазията на Анкара през 1974 г. на острова.

В изявление, Йозеп Борел, шеф на външната политика на ЕС, критикува тези плановете като нарушаване на поредица от резолюции на ООН. ЕС ще обмисля да използва „инструменти и възможности, с които разполага, за да защитава своите интереси“, каза той.

В Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също осъди думите на Ердоган.

„Новите незаконни действия на Турция в Кипър трябва да бъдат осъдени недвусмислено,“ каза той.

Последните декларации подкопаха резолюциите на ООН и усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за разрешаване на дългогодишния спор за разделението на острова, добави той.

Мицотакис направи тези изявления след разговори с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Анастасиадис заяви, че са готови да възобновят преговорите с Анкара при посредничеството на ООН и въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Изоставени и разрушени сгради на улица във Вароша, Кипър
Изоставени и разрушени сгради на улица във Вароша, Кипър

Вароша -„Перлата на Средиземно море“

Вароша – някога място за среща на знаменитости и наричан „Перлата на Средиземно море“. От десетилетия курортът е заграден град-призрак, а бившите му луксозни хотели са обрасли с плевели. Турската армия възстанови обществения достъп до части от крайбрежието на Вароша миналата година. Оттогава основната главна улица, авеню Демократиас, също бе разчистена.

В речта по време на посещението си Ердоган настоя също за решение на проблема на острова с две държави. Тази идея беше категорично отхвърлена, както от страна на Република Кипър, така и от Брюксел.

Съветът за сигурност на ООН в петък също осъди призива на Ердоган за две държави в Кипър и натиска да се отвори отново курортният град. Той беше обезлюден след напускането на кипърските гърци.

Последните ходове на Турция по отношение на Кипър рискуват да провалят усилията за подобряване на връзките между Анкара и ЕС след рязкото покачване на напрежението в Източното Средиземноморие. ЕС предоставя поредица от примамки пред Ердоган. Това включва милиарди евро помощи за бежанци от Сирия, ако той изпълни обещанията си за поправяне на отношенията си с ЕС.

Турските войски превзеха северната една трета на Кипър през 1974 г. в отговор на неуспешен преврат в Никозия, целящ присъединяването на страната към Гърция. Оттогава островът е разделен между управляваната от кипърските гърци Република Кипър и самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър. Последната е призната само от Турция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук