Над  20 хиляди румънци демонстрираха до късно снощи в Букурещ и други големи градове в Румъния срещу лявоцентристкото правителство. Острото обществено недоволство е срещу кабинета и опитите на мнозинството “ да отслаби борбата с корупцията“. Десетки неправителствени организации и две големи конфедерации на профсъюзите огласиха обща декларация срещу „политическата мафия, поела контрола над Румъния“, предаде АФП.

Протестите настояват за оттеглянето на три нови законопроекта, внесени за гласуване, които целят промени в съдебната система и намаляване на правомощията на Прокуратурата за борба с корупцията. Опозицията ги определя  като директна „заплаха за независимостта на съдебната власт“ и удар срещу направеното дотук срещу корупцията в Румъния.

Социалдемократите в Румъния, които спечелиха властта преди година, направиха опит за промени в антикорупционното законодателство още в началото на встъпването си във властта, но огромни улични протести, сравними  с революцията от 1989 г. срещу комунистическия диктатор Чаушеску, принудиха лявоцентристкото мнозинство да оттегли подготвяните промени.

Наскоро румънската агенция за борба срещу корупцията замрази всички авоари на лидера на управляващата социалдемократическа партия Ливиу Драгня заради съмнения за тежки злоупотреби с еврофондове от ЕС.

Имуществото на Драгня се оценява на 27,4 млн евро. Румънската агенция за борба срещу корупцията наложи същата мярка и срещу още поне 4-ма души, които се разследват за същото престъпление.

Ливиу Драгня е подозиран за създаването на престъпна група и фалшифициране на документи с цел получаване на средства от еврофондовете. Той твърди, че е атаката срещу него е политически акт срещу „усилията на неговата партия да бъде направена съдебна реформа“.

Разследването срещу Драгня се отнася за периода от 2001 г. до 2012 година, когато той бе председател на Областния съвет в Телерман, Южна Румъния. Разследването започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която съобщи, че в Румъния са изплатени незаконно 21 млн. евро за изграждане на пътища.

Ливиу Драгня ръководи най-голямата партия в страната, но не може да заеме мястото на премиер, защото през 2016-та година бе осъден за участие в изборни измами. Сега той е председател на Долната камара на румънския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!