Често най-успешните и най-печелившите бизнес идеи се раждат, когато най-малко очаквате. Макар следващите неща да са изобретени случайно, няма никакво съмнение, че са изиграли съществена роля в нашия живот и че са донесли на създателите си купища пари.

  1. Франк Еперсън: Сладолед на клечка

През 1905г., едно момче на име Франк Еперсън оставил на верандата си смес от вода и сода на прах с клечка по средата. Той не знаел, че разсеяността му, ще го превърне в един от най-великите изобретатели на новото време.

сладолед на клечка

Сладоледът на клечка обаче не се появил до 1923г. Едва тогава, Франк реализирал „идеята” си. Той започнал да замразява лимонада на клечка, продавал замразени лакомства, които се наричали „Епсикълс”. По-късно компанията му била прекръстена на „Попсикъл Корпорейшън”. До 1928г. повече от 60 млн. сладоледа на клечка били продадени по целия свят.

  1. Хари Коувър: Супер силно лепило

Едва ли има човек, който да не е използвал супер силно лепило. По този повод, дължите благодарност на американския химик Хари Коувър – изобретателят.

Смешното в случая е, че Коувър се опитвал да създаде пластмасова оптика за пистолет, използвайки химикала „cyanoacrylate”.

лепило

Досещате се, че експериментът му се провалил. Вместо това, Хари изобретил „Супер лепилото” (Super Glue).

Последвали милиони продажби и е излишно да казваме, че това е един от най-печелившите „инциденти” на всички времена.

  1. Уилям Хенри Пъркин: Мувин

Английският химик Хенри Пъркин създал абсолютно случайно мувинът – първата синтетична химическа боя, докато бил едва 18-годишен.

боя

Той се опитвал да изобрети лек за малария, но вместо това създал боята за дрехи. Пъркин бързо патентовал откритието си и само след година основал фабрика за производство на текстилни бои.

боя

До края на 1860г., мувинът бил навсякъде, а Уилям бил милионер преди да е навършил 36 години. По-късно продал изключително печелившата си компания, а с парите си купил лаборатория, в която работил до смъртта си.

  1. Рой Плънкет: Тефлон

Рой Плънкет бил американски изследовател, който през 1938г. случайно забравил на открито фреон. На сутринта, той бил замръзнал и се бил превърнал в нещо като восък. Вместо да го изхвърли, Рой го изпробвал и открил, че „восъкът” има много необичайни свойства.

тефлон

До 1945г. идеята му се превърнала в световноизвестен хит и само за няколко години той станал милиардер. Рой бил директор на производството на Фрион, докато не решил да се пенсионира през 1975г.

  1. Лео Хендрик Бакеланд: Бакелит

През 1907г. белгийският химик Лео Баекланд изобретил полимерния бакелит. За тези, които не знаят, той се използва в съдомиялни машини, радиостанции и телефони.

И този път изобретението станало случайно, докато Лео се опитвал да намери заместител на shellac (използва се за покритие на разни предмети за блясък и предпазване от външни фактори).

бакилит

С тази цел той изследвал реакциите на фенол и формалдехид и първоначално получил смолата новолак, а впоследствие и твърдата пластмаса бакелит (полиоксибензилметиленгликоланхидрид), за която подал заявка за патент през 1907 година.

През 1910г. той създал собствена компания, която му донесла милиони.

  1. Робърт Чесброу: Вазелин

Робърт Чесброу бил само на 22 години, когато се опитвал да пробие в петролната индустрия. Един ден, момчето слязло в петролния кладенец и открило нещо, което работниците наричали „пръчка восък”. Той забелязал като това вещество може да лекува изгаряния и порязвания.

вазелин

Предприемаческият му ум веднага заработил и той го отнесъл вкъщи, за да експериментира. След няколко опита и много грешки, Робърт успял да извлече петролно желе, което по-късно станало първият вид вазелин. През 1880г. Чесброу станал един от най-богатите хора, тъй като започнал да продава откритието си.

  1. Джоузеф МакВикър: пластилин

През 1952г. един човек на име Джоузеф МакВикър работил за компанията „Кутол”. Всичко обаче се променило, когато снаха му му дала нова идея. Тя успяла да открадне малко нетоксичен чистител за бои от службата си. Джоузеф видял това като невероятна възможност да печели пари.

пластилин

Започнал да добавя оцветители към „тестото” и аромати. И скоро след това създал компания, която му донесла милиони. Днес изобретението му е едно от любимите на децата – пластилинът.

За 4 години той изкарал 3 млн. долара, а през 1964г. продал производството и патента на пластилина за 18 млн. долара.

  1. Артър Фрай: лепящите листчета или стикерите „пост ит”

Една неделя, през далечната 1973г., докато бил в църквата, американският учен Артър Фрай бил връхлетян от гениална идея. Лентата за отбелязване на страниците в молитвеника му постоянно падала, затова той непрекъснато бъркал думите на песните.

лепящи листчета

Затова на Фрай му хрумнала идеята да сложи лепило в единия край на един лист и така да отбелязва страниците си. Заради тази си идея, Артър станал милионер. И до ден днешен, тефтерчетата с лепящи листчета са един от най-използвани офис консумативи в света.

  1. Пърси Спенсър: Микровълновата фурна

Пърси Спенсър бил американски инженер, който експериментирал с прибор за откриване на вражески самолети, той случайно разтопил шоколадово блокче в собствения си джоб.

Спенсър решил да тества микровълновите вълни и върху пуканки и осъзнал, че е на прав път. Експериментите му се пренесли и върху други хранителни продукти, няколко пъти взривявал яйца, приготвял пуканки и топлел хотдог.

микровълнова печка

Пърси Спенсър решил, че изобретението му може да се използва като готварски продукт и през 1940г. патентовал микровълновата фурна. Оборотът на компанията е около 25 млн. долара.

1. Жорж дьо Местрал: Велкро

Местрал бил роден в малко швейцарско селце. Докато се разхождал една сутрин през 1941г., Местрал си мислил колко много време му отнема да изчисти бодлите от панталоните си.

велкро

Започнал да експериментира и под микроскоп изучавал материалите. Ученият установил, че бодлите имат стотици хиляди „малки кукички”, благодарение на които се залепват по панталоните на хората. Откритието му бързо се превърнало в изобретение. През 1950г. Жорж започнал да продава велкро. Преди обаче да завоюва потребителската популярност, продуктът му бил приложен в направата на костюми за астронавти.

 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук