Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, заяви патриарх Неофит преди  днешното заседание със синодалните митрополити, което обсъжда писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него македонската църква моли да бъде призната като независима, а Българската православна църква да стане нейна Църква.

Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия Синод.

Пред Синодалната палата рано тази сутрин въпреки студеното време и дъжда се бяха събрали много граждани на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Благородната кауза се осъществява с усилията, енергията и подкрепата на Фондация Българска Памет с председател д-р Милен Врабевски, която от години работи за признаването на македонската църква от нашата, и със съдействието на съорганизаторите – колегите Любчо Нешков и д-р Горан Благоев.

Сред обществените личности, автори на петицията за подкрепа на каузата, са Райна Дрангова, почетен председател на ВМРО, дъщеря на Кирил Дрангов – един от последните дейци на ВМРО, проф. Ангел Станков, потомък на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски, акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската Академия на науките до 2016 г., Михаил Развигоров – внук на воеводата Мише Развигоров, Аглика Маркова – дъщеря на Йосиф Марков, един от последните дейци на ВМРО, Елисавета Шапкарева – правнучка на Кузман Шапкарев, зам. председател на Българското сдружение на родовете от Македония, Олга Пърличева – пра-правнучка на Григор Пърличев, Мила и Елисавета Миладинови – потомки на братя Миладинови, инж. Евелина Александрова, внучка на Тодор Александров. 6

Според интелектуалците Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство. Те подчертаха :

Без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

„Ваше Светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония“, призоваваха част от плакатите днес.

„Много се надявам сега българският патриарх да поеме отговорност и да се съгласи заедно с целия Свети синод, надявам се това да е в пълно единодушие, и ние да станем Църква-майка на Македонската църква“, каза д-р Милен Врабевски, който е един от основните организатори на бдението заедно с Любчо Нешков, БГНЕС. Той подчерта, че това е една протегната ръка за помощ на братята християни. “Вярвам, че БПЦ ще има достатъчно сили да поеме в тази правилна посока да бъде Църква – майка. Ще се съгласи да признае автокефалността на Охридската архиепископия и по този начин на териториален принцип на територията на Република Македония да има църква, на която ние да сме Църква-майка и по този начин се възстановява историческата истина“, каза той и подчерта, че в момента тези наши братя имат нужда от помощ. „Искаме този път една твърда позиция, надяваме се на правилното решение от страна на българския патриарх и той да прояви едно достойнство в този уникален исторически момент и да бъде един истински духовен баща на своята нация“,   заяви д-р Врабевски.

Струмишкият владика Наум заяви по-рано пред БГНЕС, че нямащи нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се превърне в Църква-Майка на МПЦ. Още повече, че подобно искане е било отправено от години от някои български архиереи.

Според него решението на Светия синод ще доведе до изваждането на МПЦ от изолацията, в която е поставена от Сръбската православна църква. Също така този акт ще позволи на Българската патриаршия да се превърне в защитник да представлява МПЦ пред Вселенския патриарх и останалите православни църкви.

„Църквата-Майка не е свързана толкова с миналото, колкото с едно общо бъдеще в името на Богочовека Христос. Църквата-Майка означава любов“, категоричен е владиката Наум и добави, че: Връзката с Църквата-Майка не спира само с акта на самото признаване, а продължава вечно – като почит, благодарност и любов“.

Той опроверга появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между двете църкви и ги определи като „голяма лъжа“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук