momcho2
Момчил Методиев

Македонската православна църква изпрати писмо до Вселенската патриаршия с молба за даряване на автокефалия /самостоятелност/, след като БПЦ не й оказа реална помощ за постигане на тази цел. Ако опитът за обвързване на случая на Македонската църква с друг подобен, като този на Украинската църква, сполучи, статутът й ще претърпи коренна промяна. В интервю за „Дебати.бг“ главният редактор на сп. „Християнство и култура“ Момчил Методиев подчерта, че стремежът на Македонската църква да уеднакви случая си с този на Украинската, която иска автокефалия от Московската патриаршия, е ход, който може да се увенчае с успех.

Това ще остави Българската православна църква /БПЦ/ в ролята на пасивен наблюдател, от който нищо не зависи, тъй като тя не действа достатъчно енергично, след като Македонската църква поиска от нея помощ за уреждане на статута си, като изрази и желание да я припознае като своя църква – майка.

„Двата казуса бяха свързани от самото начало и моето мнение е, че БПЦ трябваше да постави този въпрос пред Вселенската патриаршия, за да може да има активна позиция и по въпроса какво да бъде името на Македонската църква. В момента има спор дали да се казва „Македонска православна църква“, което не се харесва на Гръцката църква, или да е „Охридска архиепископия“, което може да се тълкува като претенции към българското църковно наследство. Накратко, относно позицията на БПЦ, смятам, че със своята пасивност тя даде възможност на Македонската православна църква да я прескочи и да се обърне директно към Вселенската патриаршия“ – посочи Методиев.

По думите му все още не може да се прецени какво ще бъде решението на Вселенската патриаршия, но досегашната практика в православието показва, че където има независима държава, се появява и независима православна църква.

Пълното интервю с Момчил Методиев можете да прочетете в „Дебати.бг“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук