Биляна Петрова и Десислава Иванчева
на снимката: Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се изправят пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Делото срещу тях и бившия кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров е за взимане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

В съдебната зала Иванчева и Петрова, както и техните адвокати, поискаха отвод на председателя на съдебния състав Георги Ушев. Те са убедени, че този състав няма да разгледа възражението им срещу постановената им на първа инстанция присъда честно и безпристрастно.

В изказването си пред съда Петрова каза, че съдия Георги Ушев е въздействал и е давал указания на съдия Иво Хинов, който постанови осъдителната присъда. Заместничката на Иванчева посочи, че са й отнети също така и конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания. Тя подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея – само на един.


Последната, трета инстанция, е най-важна и там вече няма роля Специализираната прокуратура.

Припомняме, че Дecиcлaвa Ивaнчeвa и нeйнaтa зaмecтничкa Билянa Пeтрoвa бяхa aрecтувaни зрелищно в цeнтърa нa Coфия нa 17 aприл 2018 г.

Тe бяхa зaдържaни c бeзпрeцeдeнтнo дълъг aрecт – нaд 8 чaca пред Cпoртнaтa пaлaтa в столицата.

В кoлaтa нa кмeтицaтa бяхa oткрити 70 000 лeвa, кoитo, според разследващите, тя взeлa кaтo пoдкуп. Това обаче не беше доказано и първата съдебна инстанция я оправда по тези обвинения.

След 8 месеца в отвратителни условия в ареста, през април Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Пeтрoвa бяхa осъдени на първа инстанция cъoтвeтнo нa 20 и 15 г. зaтвoр.

На едно от последните заседания на съда преди да бъдат прочетени присъдите, се оказа, че има манипулации в тефтерчето на Десислава Иванчева, но допълнителна графологична експертиза беше отказана.

Основният свидетел, чиито показания по време на досъдебното производство бяха основата на обвинението – Петко Дюлгеров, обяви, че се отказва от тях, защото са били дадени под натиск по време на разпитите. Първоначално той твърдеше, че е приел пари от Александър Ваклин.

Става дума за 14 000 евро хонорар, останалата част от сумата е дал на Иванчева. Дюлгеров поясни, че показанията са дадени под натиск и дори му било обещано, че ще бъде освободен.

Не бе доказано и че Иванчева е докосвала белязаните 70 хил. евро, които бяха в колата й по време на ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!