детско отделение

От днес спешният прием на деца на територията на София ще се осигурява от „Пирогов“, Национална кардиологична болница и „Александровска“. Детската болница „Проф. д-р Иван Митев“ не може да обслужва спешни случаи. Причината е, че не й остана нито един анестезиолог, тъй като единият е не може да изпълнява тези задължения, а другите двама подадоха заявления за напускане.

Това се случи след скоростните отстранявания от длъжност по заръка на премиера на началници на болници и лекари след случая, в който 3-годишно дете почина, след като бе развеждано из 3 медицински заведения. След това, без да са приключили проверките по случая, премиерът нареди на здравния министър временно да отстрани директорите на трите болници – „Лозенец“, УМБАЛСМ Пирогов, и Детската болница, до приключване на процесуално-следствените работи по смъртта на 3-годишния Александър.

След като във вторник Министерство на здравеопазването получи писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация, считано от днес, 27 ноември, спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от лечебните заведения УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“. Причината за тази мярка е напускането на двама анестезиолози след трагичния случай.

„Двама от работещите в болницата анестезиолози напуснаха, а третият не може да изпълнява тази дейност“, обясни изпълняващият длъжността директор доц. Димитър Калайков.

Докато не се намерят необходимите специалисти отделението няма да работи и няма да се приемат деца нито за интензивно лечение, нито за интензивно наблюдение.

Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София. Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите, съобщават от здравното министерство.

3-годишния Александър почина преди по-малко от 2 седмици, след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Момченцето си отиде завинаги в спешната болница „Пирогов“, след като е било водено от родителите в други две здравни заведения – Университетската болница „Лозенец“ и Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“. Есиният от напускащите анестезиолози е интубирал детето. Родителите са убедени, че именно забавянето на приемане в болница се е оказало фатално за детето. Смъртта му развълнува обществото и към лекарите за пореден път заваляха обвинения, въпреки че проверките все още не са приключили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!