На снимката: Деян Кюранов

Решението на БСП да предложи служебното правителство при свой мандат ще е първият им смислен и успешен ход от дълго политическо време насам. Ако това се случи, може да бъде определено като политическо чудо на тази нещастна партия – или вече партийка? Това коментира политологът Деян Кюранов специално за ДЕБАТИ.БГ.

Знаем какви са проучванията – служебният кабинет е много популярен. Повтаряше се, че е комунистически и тайно-олигархически. Но изведнъж се оказа, че за всеобщо учудване и моето включително, е едно от най-кадърните правителства, които сме имали последните 30 години. Това го видяха и голяма част от хората и сега казват „Защо не?”, уточнява той.

Кюранов акцентира, че в тази ситуация не е важна БСП. Но е факт, че тя е тази, която се е сетила навреме, че може да използва конюнктурата – нещо, „което досега изобщо не можеха да правят”.

В БСП правенето на политика е тежка история. На тези партии, които ще подкрепят или няма да подкрепят в тази ситуация, няма да им е лесно. При два евентуално провалени мандата – на ИТН и на ГЕРБ, започват да се правят изключително сложни сметки. Те са сложни не за друго, а защото през цялото време има три борби, преплетени. Едната е на лидера да остане лидер, втората – на самата партия да защити своите интереси и на трето място – за всеобщия интерес. И не е ясно в кой момент коя линия побеждава и коя определя политиката на партията, допълва политологът.

Ще успее ли ИТН да получи подкрепа от протестите партии; ГЕРБ и ДПС ще гласуват ли „за“, за да се отърват от служебното правителство и какво би означавало подобно управление за България – цялото интервю четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук