протести във Франция

Насред летния сезон СЗО предупреждава за поредна вълна на пандемията и твърди, че без масова ваксинация ще се появят варианти, които ще са опасни за всички по света. Свидетели сме на всякакви опити за насърчаване на ваксинацията в Европа, същевременно протестите против ковид ограниченията продължават. Франция е една от страните, в които напрежението по темата расте.

На 5-ти август т.г. Френският конституционен съд одобри въвеждането на здравни пропуски за Covid-19, регулиращи достъпа до кафенета, ресторанти, междуградски железопътни превози и самолетни полети само за хора, които са ваксинирани или имат отрицателен тест за коронавирус. То предизвика протести и бе наречено „здравна диктатура“.

Дни след това дойде новината, че Франция разхлабва мерките. Вероятно това се случва под натиска на протестите срещу наложените мерки срещу COVID-19, които продължават четвърта поредна седмица. Голяма част от гражданите виждат в тях ограничаване на личната свобода. В демонстрациите в столицата вчера участваха над 16 000 души. По време на протест в Лион срещу новите санитарни мерки, протестиращи замерваха полицаите с камъни и бутилки, а силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, който се въвежда от понеделник (09.08. 2021 г.) на много места в страната, съобщава Agence France-Presse. Здравният пропуск няма да се изисква за посещение на общопрактикуващ лекар, но ще се изисква в болниците, без да бъде пречка за достъп до спешни грижи. Валидността на негативния тест на неваксинираните вече ще бъде 72 часа. Ще бъде възможно и самостоятелно тестване, под надзора на здравен специалист.

От началото на пандемията в Франция над 112 хиляди са починали в следствие на инфекцията, заразените са над 6 млн.

Важно е да се отбележи, че България е в „зелена“ зона  и пътуванията до Франция са съвсем възможни.

Съгласно стратегията на френското правителство за отваряне на границите, считано от утре условията за пътуване до Франция са различни в зависимост от държавата, от която пристигате, информират от МВнР. Степента на разпространение на вируса и на санитарната ситуация определят съответната държава като попадаща в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона.

България попада в „зелената“ зона заедно с Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия и Сингапур. Това са страните, в които не се наблюдава активна циркулация на вируса.

От външното ни министерство уведомяват, че при пътуване до Франция от страни от „зелена“ зона е необходимо представянето на удостоверение за негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването или  сертификат за завършена ваксинационна схема.

Не е необходимо да бъдат посочени мотиви за пътуването към или от Франция към страните от „зелена“ зона.

Случващото се във Франция, а и в целия свят покрай пандемията, поставя въпроса за общественото здраве и личната свобода и кое от двете в по-важно

Всеки е свободен да избира сам за себе си, но без решението му да влияе върху здравето и правата на другите граждани. Как да се случи това при условие на пандемия?

Демокрацията би трябвало да бъде власт на народа. Уви, оказа се, че не точно така. Пандемията ни показа пропуски в здравната система и не само там.

Като пропуски в България можем да отбележим това, че все още нямаме електронно здравеопазване, няма достатъчно лекари, нито мед. сестри и линейки. Освен това заплащането на медиците ни варира от прекалено ниско, до твърде високо. Да не говорим за състоянието на държавните болници и особено тези в провинцията.

Освен това се оказва, че съвременният свят има доста пропуски, като един от тях е в понятията: граждански права, задължения и свободи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук