Милен Матеев, Румен Радев и Христо Иванов,
На снимката: Милен Матеев, Румен Радев и Христо Иванов,

„Когато говорим за консултации, говорим за диалог, такъв диалог с президента явно няма“. Това каза днес пред журналисти в парламента Милен Матеев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. „Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите“, каза отново в парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“. Думите на Матеев и Иванов идват, след като днес президентът Румен Радев обяви, че консултациите са приключили и следва връчване на мандат.

Радев обаче свика консултации вчера, като първите консултации – с „Продължаваме промяната“, трябваше да се случат буквално часове след съобщението за провеждането им. Съответно от партията не се появиха, тъй като в същото време в Комисията по бюджет и финанси се гледаше второто четене на актуализацията на бюджета. Голяма част от представителите на ПП, включително вицепремиерът Асен Василев, участваха в обсъжданията. ПП пожелаха разговорът с Радев да се проведе в друг ден – след като президентът се върне от Мадрид след 30 юни, където ще участва в Срещата на върха на НАТО.

БСП също не се появиха на консултациите заради обсъждането на бюджета. „Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци“, заявите от партията в своя позиция.

Изненадващо, след консултацията с „Възраждане“ днес, Радев обяви, че цикълът консултации е приключил и следва връчване на мандат. Възниква въпросът защо президентът бърза толкова много?

Костадин Костадинов от „Възраждане“ похвали Радев, че действа така бързо и помага 47-мия Парламент да остане в историята, което подвига допълнителни въпросителни относно мотивите на Румен Радев.

По всичко личи обаче, че президентът или иска да бъде формиран различен кабинет в рамките на този парламент, или иска да назначи служебно правителство. Мотивите за бързането обаче остават неизвестни.

Милен Матеев: Диалог с президента явно няма

„Когато говорим за консултации, говорим за диалог, такъв диалог с президента явно няма“, зави днес Милен Матеев.

„За мен това е едностранно тълкуване на Конституцията от страна на президента, тъй като чл. 99, ал. 1 от нея изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарно представените групи“, посочи той. Народният представител добави, че определените часове и дни от президента не са разписани в Конституцията и могат да се проведат в ден и час, удобен за всяка една парламентарна група. „В същото време ние сме дали своите аргументи защо не се явихме вчера и поискахме разумна отсрочка“, припомни Матеев.

По думите му няма разминаване между Румен Радев и ПП. „Поканата беше за вчера с определен час, това не е призовка, на която трябва да се явим“, отбеляза Милен Матеев. „Ние сме отговорили, изтъкнали сме важни аргументи като приемането на бюджета“, подчерта той. По думите му, за да отиде представител на ПП на консултации, трябва да вземе първо решението на Националния съвет, който снощи е проведен, както и след разговор с останалите партии в коалицията, за да има смисъл от консултациите. Иначе, според него, те са безсмислени.

„Както се видя, всъщност, са една формалност, поне на мен така ми изглежда“, посочи председателят на правната комисия. И уточни, че не говори за предварителна коалиция, а за консултации между формациите в коалицията, преди консултациите при Румен Радев.

„С президента оттук нататък ще работим като с една институция“, отговори той на въпрос.

Христо Иванов: Трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите

„Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите“, каза Христо Иванов. Той посочи, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от политическата криза. „Търсенето на този изход не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия възможен момент“, коментира Иванов.

Той посочи, че именно от тази гледна точка смята, че това е била провалена конституционна възможност.

Относно решението на „Продължаваме Промяната“ и „БСП за България“ да не отидат на консултациите при президента, Иванов каза, че въпросът не е просто да се отиде.

„Въпросът е да има условия за това някакви процеси да протекат, някакви разговори между всички участници да се случат и на база на това да се намери решение, а не просто да се отметне някакъв ритуал. Тези разговори не са ритуал. Те преследват конкретна цел. Ако мандатоносителят има нужда от повече време – няма никаква конституционна необходимост това време да бъде отказано“, заяви Иванов.

Той коментира, че тези консултации, в тази изключително сериозна ситуация, са били важен шанс да се възстанови диалога. По думите на Иванов именно този шанс е пропуснат.

„В момента разсъждавам какъв е шансът да се състави кабинет в по-следващия парламент. Вие виждате ли някакви рационални допирни точки? Всеки се държи като Хан Аспарух, все едно държавата започва от него. От това няма да излезе управление – не го виждам и не го виждам и в рамките на следващия парламент“, посочи Иванов.

Относно консултациите на ДБ с „Продължаваме промяната“ довечера, Иванов заяви, че очаква визията на мандатоносителя за това как ще се развият нещата. „Техен е мандатът, така че очакваме по-скоро да чуем тяхната визия“, добави той.

На въпрос за съвместно явяване на предстоящите избори с представителите на ПП, Иванов посочи: „Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите избиратели го очакват. Ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена“.

Иванов бе категоричен, че по време на консултациите с ПП ще изразят готовността да „подкрепят всякакво рационално усилие, за да се изкара страната от тази криза“.

Относно възможни персонални промени в кабинета, Христо Иванов бе категоричен, че има твърде голямо фокусиране върху персоните.

По думите му е добре „средношколските отношения“ между политиците да спрат. „От тази гледна точка ние няма да поставяме персонални изисквания. Страната трябва да има управление – не каквото и да било, а евроатлантическо. Ясно е, че трябва да има превъоръжаване, ясно е, че трябва да говорим за това как да излизаме от енергийна зависимост, защото зависимостта от „Газпром“ има политическа цена, не просто икономическа“, каза Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук