Нено Димов
на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Беър Грилс съзнателно е нарушавал правилата по време на заснемането в България на епизод от документалната си поредица за оцеляване в дивата природа.

Становището е на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Според него Грилс, партньорът му, както и компанията, организирала снимките в Рила, са застрашени от глоби (между 1000 и 10 хил. лв. всяка), за общо три нарушения.

Димов припомни и миналогодишния случай с хорото в едно от Седемте рилски езера.

По думите на екоминистъра наложената санкция от 5 хил. лв. за това нарушение ще бъде платена, тъй като глобеният е поел ангажимент.

Ако това не се случи, още следващата седмица Димов щял да сезира приходната агенция.

„Има разлика между двата случая. В епизода на предаването самият господин – Беър Грилс, заявява, че „тези преходи са забавни, защото нарушаваме всички правила“. Тук има съзнателно нарушаване на правила, за разлика от хорото на децата. Направили сме акт на юридическото лице, което е отговаряло за снимките на предаването. Съмнявам се, ако същият господин отиде в САЩ или Великобритания няма да бъде санкциониран, ако наруши закона“, заяви Нено Димов.

Според него парковите служители обхождат огромна територия и трудно могат да я покрият. Въпреки това в последните 7-8 години случаите на нарушения в планините драстично намалели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!