ТЕЛК

Задържан е председателят на ТЕЛК – Ловеч Донка Минкова. Тя бе уловена в момент, когато е получавала подкуп от посредник, за да съдейства за издаване на фалшиви документи. Задържан е и посредникът, у когото са открити 13 000 лева. Текат процесуално-следствени, съобщи бТВ.

Миналата седмица първоначалните резултати от мащабна акция показаха, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. Според директора на антимафиотите Ивайло Спиридонов схемата, действаща в Ловеч, е валидна и за други райони на страната. Този незаконен бизнес обслужва цели села и огромни махали, които на практика се издържат от пенсии и помощи, отпускани на базата на фалшиви решения за инвалидност.

Наскоро на пресконференция прокуратурата, „Икономическа полиция“ и НОИ обясниха, че се разследват стотици случаи, които може да са ощетили държавата с милиони.

„За съжаление, тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим вече за лица, които биха искали да придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. По този начин се източват огромни пари от фондове на държавата, които са за хора с увреждания“ – заяви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Според прокуратурата в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК – Ловеч. Тя се реализирала по два начина: при единия вариант хората, които имат нуждата от ТЕЛК, са се обръщали към посредник и срещу определена сума процентът им на инвалидност се е завишавал; при другия вариант посредници набирали лица предимно от ромски произход без заболявания, казвали им срещу колко пари могат да получат решение от лекарската комисия. По думите на Спиридонов тарифата била от 200 до хиляда лева, а в страната достигала и 2500 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук