Отчитаме успешна сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити, която се проведе в неочаквани условия, но все пак беше успешна. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието зам.-министър инж. Таня Михайлова.

„Всички колеги, които бяха ангажирани, бяха много мотивирани, нямахме организационни проблеми. На тази сесия се явиха ученици, които не бяха подготвени за тези условия, но резултатите все пак са успешни“.

Традиционно най-много деца са се явили на зрелостен изпит по английски, а най-малко – по италиански език.

Добър 4 по БЕЛ

От министерството отчитат по-добри резултати по БЕЛ спрямо миналата година (+2,61); повече зрелосници с отлични и много добри оценки.

Средната оценка по БЕЛ е /добър/ 4,20, докато за миналата година тя е била 4,06; а на II ДЗИ – много добър 4,84.

Отлични оценки от ДЗИ по БЕЛ са 13,78% тази година, при 10,26% за миналата. Слабите оценки тази година са 8,25%, при 8,73% за миналата година.

Процентът на оценките мн. добър /5/ тази година е 28,79, докато за 2019 са били 26,83. Добрите оценки са 28,68, а 20,5% са с оценка среден.

Децата по-добре формулирали теза

Прави впечатление, че се подобряват уменията на децата да формулират теза по посочената тема, но продължават да срещат трудности при възприемане и извличане на информация от текст и особено при сбито и кратко предаване на основното в текста, каза Евгения Константинова.

Нямаме зрелостник с 0 точки и на двата изпита, посочи тя. Има един зрелостник с 4 пълни шестици – Десислава Илиева от Софийската математическа гимназия.

От 2022 година се обмисля промя на скалата за преобразуване на точките в оценки. Промените ще бъдат обсъдени следващата седмица, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Интересно е, че вторият срок учениците изкараха в дистанционно обучение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук