Президентът Румен Радев за първи път коментира обвиненията на премиера Бойко Борисов, че го следи с дрон. На въпрос от журналиста на ПИК Ива Николова „Пускали ли сте дрон над балкона му”, президентът Радев се засмя и каза:

„Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел. Разберете ме.”

Журналистките в един глас го попитаха „управлявате ли дрон”, а той каза:

„Аз ви казах, да, но няма нищо общо с това, което говори г-н Борисов…Управлявал съм и самолети, управлявал съм и дронове”.

„В момента има един нелеп опит да се отклони от най-важният въпрос – дали тези снимки са някаква манипулация и постановка, дали записът е монтаж. Това е въпросът.”

Президентът иронизира твърденията на премиера:

„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. Разбира се, не“.

На въпрос дали премиерът дискредитира президента, като го обвинява, че го следи с дрон, Румен Радев каза:

„Аз даже няма как да коментирам това. Премиерът… неговият проблем е не дали някакъв китайски дрон го следи. За мен това е параноя“. „Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос. Колкото по-бързо България намери отговор на този въпрос, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния ритъм на живот. Въпросът е манипулирали ли са снимките и записът“

НСО нямат вина

На въпрос възможно ли е човек от НСО да е снимал премиера, докато спи, Радев отговори:

Първо, крайно недостойно е да се лепят петна по службата НСО. Хората там не го заслужават, защото това са професионалисти с висок морал и специално екипите, мобилните и стационарните, които охраняват и премиер, и президент, и председател на Народно събрание, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират, не да ги правят какви ли не постановки”

И добави:

„НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тази гости. Така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка на кръга от познати”.

Радев каза още:

„В момента, в който ми показаха тези снимки, аз се свързах с ръководството на НСО и ги посъветвах веднага да отидат при премиера, при неговия екип и да изчистят всички рискове, защото от всички снимки една е най-смущаваща и най-тревожна за мен – това е снимката със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо”.

Радев каза още, че тази снимка е най-тревожна, това означавало, че има риск за живота на министър-председателя.

Работа е на разследващите органи да установят всички факти и обстоятелства.

Борисов търси геополитическа индулгенция

„Предсрочните избори и служебното правителство не ги определям аз. Никога не съм изразявал желание за служебно правителство“, заяви още президентът Радев.

В момента най-важното, по думите на президента, е възстановяване на доверието в обществото. Това е възможно само чрез истината, убеден е Радев и добави, че от това зависи бъдещето ни като правова държава, но основна роля тук има прокуратурата за разследването на изтеглите аудиозапис и снимки.

„Брифингът от вчера беше опит да се търси може би геополитически индулгенция за скандал навън и вътре на наша територията да се превърне с забава, фарс“, коментира държавния глава.

Той бе категоричен, че борбата за власт се води между политическите партии, а той в кухнята на политическите партии не влиза.

Според Румен Радев най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов.

„Никой не може да дискредитира правителството, по-добре от самото правителство, каза още той.

Вето върху закона за МВР

Президентът съобщи, че ще наложи вето на промените в Закона за МВР.

Да, ще наложа вето, частично, с ясни аргументирани мотиви, каза Радев пред медиите.

Преди няколко дни Радев каза:

Всяко решение в сферата на национална сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност. Моето решение относно закона (за МВР, с който се създаде още едно звено, което ще изпълнява функциите на НСО-бел.ред), ще го обявя в указания от Конституцията срок.

„Този закон трябва да потвърди, че отговаря на критериите, които изброих. Според мен той не отговаря”, посочи още Радев.

И добави:

„Това не е удар към мен, а към държавността”.

На 11 юни парламентът прие промени в Закона за МВР. С проекта се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, неутрализиране на взривни вещества и устройства, опазване на обществения ред, осъществяване охрана на специални товари.

В тази връзка е предвидено създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която да бъде юридическо лице. В състава и следва да се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”. Според вносителите това ще се постигне по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация.

Приетите текстове предвиждат Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да е национална специална структура, която предотвратява и пресича терористични действия, освобождава заложници, задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки изрез снайперисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!