Красимир Вълчев ще бъде обект на проверка
на снимката: Министърът на образованието Красимир Вълчев

Не се притеснявам, знам какво съм подписал, каза образователният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос относно проверката на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, която вчера започна срещу него и негови близки. Министърът обясни, че е нормално когато има медийни публикации, да има проверка и на Комисията.

Министърът отрича да има това влияние върху решенията, което му приписват

„Съпругата ми няма ПР агенция, никога не е имала, имала е нещо общо с такава фирма преди 11-12 години. Училищата и учителите избират учебниците, ние финансираме учебниците на брой ученици. Това финансиране по никакъв начин не зависи от това с кое издателство са избрали да работят“, посочи още той.

Красимир Вълчев заяви, че последните 10 години, откакто е в министерството, – преди това като главен секретар – пак е отговарял за бюджета. Средствата за учебници, които плаща държавата, дори леко са намалели.

„По никакъв начин и с процедурите за одобряване на учебници министърът не може да влияе върху пазарния дял. Учебници се избират от много хора преди да бъдат представени за моето одобрение, учителите дават оценка за пригодност, оценители от академичните среди. Един-единствен път съм върнал това, което беше оценено преди това от системата. Това е миналата година – учебниците по история за 10 клас, заради благовидното отношение към периода на комунистическия режим в периода от 1944-а до 1989-а година на миналия век. Но дори и тогава това беше направено за всички: първо бяха върнати всички, второ всички бяха одобрени в крайна сметка по никакъв начин не е повлияло“, посочи той.

Няма договорни отношения с кумата

Що се отнася до Мария Карабельова, тя си има собствена линия на развитие, независима от моята, посочи Вълчев.

„Отдавна е известно, че имаме отношения с тях такива, каквито бяха изложени. Нямаме договорни отношения, които аз и тя да сме подписвали, или пък с всички визирани компании, за които стана въпрос“, каза той.

От какво се заинтересува КПКОНПИ

Вчера Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество се самосезира и започна проверка на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Производството за конфликт на интереси е образувано по медийни публикации от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите. Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД./

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук