Фиат

Властите в Германия, Италия и Швейцария извършиха обиски в офисите на автомобилния гигант Фиат-Крайслер и производителя на камиони CNH Industrial заради твърденията, че някои двигатели са произвеждали незаконни нива на емисии.

Обиски в офисите на „Фиат“ заради разследване за измама с дизелови емисии

Става въпрос за употреба на така наречените „защитни устройства“, за да се маскира дизеловото замърсяване от превозните средства, съобщава Би Би Си.

Фокусът на разследването са двигателите, използвани от Fiat, Alfa Romeo и Jeep, както и камионите Iveco на CNH.

Властите на Обединеното кралство поискаха също от две фирми в Лондон да предоставят документи.

В изявление на Евроюст, агенцията на Европейския съюз за съдебно сътрудничество между държавите-членки, се казва, че сондата разглежда „брой хора“, които може би са участвали в предполагаемо разрешаване на използването на устройствата.

Според разследващите са манипулирани данните в 200 000 автомобили

Според германските прокурори, разследващи измамите с емисии устройства са били използвани в софтуера за управление на двигатели в 200 000 превозни средства.

 „Устройствата са незаконни според действащите разпоредби на Европейския съюз. Превозните средства със защитни устройства не са одобрени за използване по пътища в ЕС и потребителите с такива устройства, инсталирани в техните автомобили, са изправени пред възможни забрани за шофиране“, се казва в изявление на Евроюст.

Използването на софтуер за по-ниски нива на вредни емисии нашумя покрай аферата с Фолксваген „дизелгейт“. Устройствата позволяват на двигателите да отговарят на нивата на замърсяване при лабораторни тестове, но изключват системата за контрол на емисиите в реални условия на шофиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук