Промените в Закона за хазарта отново влизат в дневния ред на парламента. Предстои новите текстовете да бъдат гласувани окончателно, като част  от тях претърпяха сериозни промени между двете четения на закона.

С новите изисквания се изваждат „малките играчи“ от бранша

Управляващите се отказаха от идеята контролът в сектора да бъде прехвърлен от Държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение на Министерски съвет, като на последното заседание на Комисията по бюджет и финанси решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

Според тях приходната агенция има достатъчно голям капацитет, за да организира по най-добрия начин събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Между двете четения бяха внесени и промени, значително завишаващи финансовите изисквания за малките компании от бранша.

Според специалисти с тях достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика ще бъде преустановен, а правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Техен автор е лидерът на НФСБ Валери Симеонов с подкрепата на по-големия коалиционен партньор ГЕРБ.

Завишават се и изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала.

Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали – съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен.

От бранша категорични: Законът е лобистки!

Промените предстои да се гледат на фона на протест, организиран от бранша, откъдето заявяват, че новите изисквания са приети тихомълком между двете четения, както и че ще ударят малките и средните компании в бранша, а те от своя страна ще оставят без работа няколко хиляди души.

От Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България смятат, че проектът е силно лобистки и цели монопол, тъй като се увеличават стократно таксите за откриване и поддържане на лиценз за казина и игрални зали. Според тях промените ще доведат до фалита на малкия и среден бизнес в бранша.

По думите на представители на бранша промените, с които се увеличават таксите за издаване на лиценз, са прокарани тайно между първо и второ четене на закона.

В момента в игралната индустрия са заети близо 30 хил. души и има опасност 25 хил. от тях да загубят работата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук