Правителство Борисов 3

Коалиционният съвет на управляващото мнозинство окончателно ще одобри кадровите промени в правителството. Вчера премиерът Бойко Борисов обсъди с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и с председателя на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов кои министри ще напуснат постовете си.

От правителствената пресслужба не дадоха повече подробности за разговорите, като добавиха, че тримата са обсъдили и икономическите, и социални мерки, свързани с преодоляването на последиците от пандемията от COVID-19.

Три оставки вече са поискани

Борисов вече поиска оставките на министрите на финансите, на икономиката и на вътрешните работи. Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов заявиха готовност да напуснат постовете си, въпреки че в понеделник финансовият министър изрази недоумение защо точно той трябва да си тръгва.

Тримата бяха посочени от Борисов, защото имената им се свързвали със зависимости с ДПС.

В последните дни се появиха и спекулации дали Борисов ще остане премиер или няма да остави на поста до изборите догодина някои от вицепремиерите си, като най-спряганото име е това на Томислав Дончев. Точно Дончев напоследък стои най-често до премиера и го замества в ключови моменти, когато се изисква позиция на правителството.

Повечето анализатори предвиждат рокадите в правителството да не се изчерпат с трите поискани оставки. Промените са последният ход на Борисов да се опита да тушира общественото недоволство, което продължава вече 15 дни.

Протестиращите обаче ясно заявиха, че няма да се съгласят на промени, колкото и генерални да са те, а продължават да настояват за оставка на целия кабинет и предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук