София, Ларго, център

На 17 септември – деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. Денят на София ще бъде отбелязан с редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Празникът започва точно в 10.00 часа, когато Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”.

От 11.30 часа пред църквата „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

От 17.00 часа в парка „Заимов” ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

В 17.30 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ започва концерт на Софийския духов оркестър.

В 18.00 часа започва концертът за деня на София в район „Искър“. Той ще се състои в парк „Езерото“ и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

От 18.30 часа в Народен театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22.00 часа.

През целия празничен ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическа градина – София, парк-музей „Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

Кулминацията на празника ще е в 20.30 часа, когато на площад „Княз Александър I” започва грандиозният аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)”.

Шоуто е създадено специално за Деня на София и е със специалното участие на Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България. Музиката за събитието е сътворена от DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а визията и 3D мапинга са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова.

„София градски вибрации – 140 удара в минута“ ще представи образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци от различни жанрове и стилове, които изграждат пулса на града ни до кулминацията от 140 удара в минута.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!