Тръмп, Рохани
на снимката: президентите на САЩ и Иран - Доналд Тръмо и Хасан Рохани

Президентът на САЩ заяви, че Иран вероятно стои зад ударите по саудитските петролни съоръжения, но че иска да бъде сигурен и се надява да „избегне“ войната.

„Това със сигурност изглежда така в този момент“, каза той пред репортери, когато го попитаха дали вярва, че Иран е извършил атаката.

Американският държавен глава каза, че „почти знаем”, но Вашингтон все още иска повече доказателства.

„Искаме да открием окончателно кой направи това.“

И добави:

„След всичко казано, със сигурност бихме искали да избегнем война”, каза той.

„Не искам война с никого, но сме подготвени повече от всеки.“, каза Тръмп.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е „изключително загрижен” заради ескалацията на напрежението след ударите по саудитските петролни съоръжения през уикенда.

Той обвини Иран в „дестабилизация” на региона.

Коментарите на Столтенберг в интервю за АФП в Багдад бяха първите след ударите по две големи саудитски петролни съоръжения.

Отговорност за тях поеха йеменски бунтовници- хути, но и Вашингтон, и Рияд обвиниха за тях Техеран.

Руският президент Владимир Путин предложи да продаде на Саудитска Арабия руските системи за противоракетна отбрана след нападението върху нейните нефтени съоръжения.

„Готови сме да помогнем на Саудитска Арабия, за да може тя да защити своята територия”, каза Путин в Анкара, цитиран от АФП.

„Тя може да го направи по същия начин, както Иран вече го направи, закупувайки руската ракетна система С-300 и по същия начин, както Турция вече го направи при закупуването на руската ракетна система С-400″, заяви Путин на пресконференция в Анкара, заедно с турските и иранските лидери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!