За първи път 3 март се отбелязва през 1880г. като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Сан Стефанския мир”.

Като ден на Освобождението, 3 март започва да се чества през 1888г.

Днес този ден се празнува в почти цялата страна.

От 9.30 часа президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъстват на молебена в Шипченския манастир „Рождество Христово“, отслужен Благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

От 11.00 часа държавният глава и председателят на Народното събрание ще участва в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка.

Странна беше реакцията на Националния щаб по коронавируса, който вчера не отмени тържествата в София или на други места в страната, а само на връх Шипка, където по традиция ходи президентът.

От 10.00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи панихида и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

От 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента по повод Националния празник на България.

Кулминация на тържествата в София е тържествената заря-проверка, на която ще присъства президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители също ще присъстват на събитието.

9.30 часа в село Иново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война през 1878 г.

От 11.00 часа на площад „Бдинци“ във Видин ще се състои тържествена церемония по повод Националния празник на България, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на площада и пред паметника на опълченците от Видинския край.

От 9.30 часа в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България.

От 10.30 часа пред сградата на Общината във Велико Търново ще се състои военен ритуал за издигане на националното знаме на България, а кметът д-р инж. Даниел Панов ще произнесе слово. От 11.00 часа на Паметник „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов, отслужен от Негово Високо благоговейнство свещено иконом Славчо Иванов. От 20.00 часа на Площад „Цар Асен І” ще се състои аудио- визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

От 11.00 часа в Катедрален храм „Св. Богородица“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен по случай Националния празник на България.

В 12.00 часа на Паметника на руските освободители –Бунарджика ще бъде отбелязана тържествено 142-рата годишнина от Освобождението.

В 13.00 часа при Паметника на опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци.

В 16.00 часа на площада жителите и гостите на града ще могат да се насладят на празничен концерт на Представителния духов оркестър на ВВС с ръководител майор Михаил Младенов. В 18.30 часа на пл. „Централен“ в града ще започне тържествена проверка-заря.

От 10.30 часа, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заедно с общинското ръководство и общинския съвет, ще поднесат цветя пред паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загара – Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

В 11.00 часа ще бъдат положени венци в знак на почит и признателност към знайните и незнайни герои, извоювали Свободата на България, пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!