Петър Стоянов
на снимката: президентът в периода 1997-2002г. Петър Стоянов

Защо не съм и аз поет,
поет като Пишурката?
Ех, че ода бих направил
на баба си на хурката!

Христо Ботев

Президентът на България в периода 1997г.-2002г. Петър Стоянов, в свое телевизионно интервю, каза, че историята и обществото обръщат малко внимание на така да се каже „мирните патриоти”, които с години наред са работили за България.

Като пример, президентът даде Кръстьо Пишурката, който е дребен, провинциален интелектуалец, пишещ незабележими стихове, но направил читалището в Лом и възпитал поколения деца в обич към България и родината си.

„Трайното схващане в България е, че патриоти са само тези, които са умирали в бой със своите врагове. И това е без съмнение – двата върха на българското национално възраждане и изобщо на българското национално единство са Ботев и Левски. Но, за да имаме тези върхове, ние трябва да имаме и предпланински хребети. Ние не можем да си представим колко много анонимни български патриоти са работили за събуждането на България. Много от тях са били в отвратителни лични отношения, но историята е дала дължимото всеки му”, каза президентът Стоянов.

И добави:

„Аз, като дете, се възхищавах най-много на този стих от Ботевата сатира: „Защо не съм и аз поет,/ поет като Пишурката? /Ех, че ода бих направил /на баба си на хурката!”. Къде е велият Ботев, който умира на барикада, къде е Кръстьо Пишурката?! Кръстьо Пишурката е един от големите български възрожденци, направил първото читалище в Лом, възпитало поколение българи в българщина и той има своето място, и то заслужено, в Пантеона на българските патриоти. Ето такава е нашата обърканост. Нашата обърканост е в лутане от крайности до крайности. Крайно време е да направим сериозен прочит, да дадем всекиму неговото място”.

Президентът Стоянов каза, че това не омаловажава подвига на Ботев и неговият гений по никакъв начин, но трябва да имаме сетива и за двете неща, и да ги уважаваме и почитаме като достойни българи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!