Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев участва в тържествата по повод 3 март на връх Шипка, въпреки предписанията на Националния щаб за коронавируса. В словото си към събралите се граждани, Радев каза:

„През годините много политици пренебрегваха и оспорваха 3 март, правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да ползват историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение, защото хиляди българи като вас отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Вие сте опълченците на българската памет”.

Той благодари на хората, че въпреки забраната за честванията, те са там.

„Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на вируса на страха, на вируса на примирението и на слабоволието. Но те устояха и не се поддадоха. Като всички вас, за които дългът към паметта е свят и непреодолим”.

Държавният глава каза още, че преди 142 години България е възкръснала.

„Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за паметта на България. Техният героизъм ще отвори пътя към нашето освобождение”.

Радев завърши словото си с думите: „Вечна памет на героите, да живее България“.

С препоръката на Националния щаб за коронавируса не се съобрази и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание.

„Не е време да се разделяме на Шипка, не бива да се свирка и да скверним нашите идоли, да бъдем истински патриоти, не само на празници, да бъдем благодарни на загиналите“, заяви на върха  Караянчева.

И добави:

„Ако някои иска да разделя хората по време на празници, това не съм аз, добави тя в отговор на въпроса защо отново се появява противопоставяне между институциите на празник”.

Въпреки че официално честванията на Шипка са отменени, Радев държа реч, Караянчева също поднесе цветя, а много граждани спазиха традицията и се изкачиха на Шипка.

За тържествата в столицата препоръка и забрана няма.

142-ата годишнина от Освобождението беше отбелязана тържествено в София с издигане на националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин.

На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, дипломати, членове на военно-патриотичните съюзи, много граждани.

Българският трибагреник се издигна под звуците на химна на Република България. Произведен беше артилерийски салют от 20 залпа в чест на Националния празник. Пред паметника на Незнайния воин в столицата бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Военнослужещи от Българската армия участваха в честванията по повод Националния празник на Република България във всички гарнизони в страната. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината, и поднесоха венци и цветя.

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук