заседналия кораб Vera SU

До 8.00 часа тази сутрин все още не бе започнала операцията по разтоварването на товара на заседналия край Яйлата кораб Vera SU.

Към обяд до мястото на инцидента се очаква да пристигне хидротехническият специализиран кораб „Хидро 3“ на варненската фирма „Хидроремонт“ с шестчленен екипаж. Там Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня.

Ще има силен север-североизточен вятър и високи вълни. Към момента при н. Шабла духа вятър със скорост 2,8 м/с. Под натиска на очакващото се влошаване на времето екипът по разтоварването ще има само броени часове.

Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба, да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

заседналия кораб Vera SU

Вчера транспортният министър Христо Алексиев призова за незабавно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и кораба и товара да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

Трябва да се направи кризисен щаб и то по най-бързия начин. Това каза вицеадмирал о.р Пламен Манушев, който вчера посети района, където заседна корабът Vera Su. Той обясни, че става въпрос за спасяване на имущество. Без съгласие на собственика или на капитана не може да се намеси някой да го спасява.

„Тъй като собственикът не прави нищо, трябва спешно да му се постави категоричен срок. Ако не, държавата да се намеси със средствата, които има и с възможностите, които има. Този кораб трябва час по-скоро да бъде снет от камъните, да се вдигне и да се отбуксира, за да не стане екологична катастрофа. Това е възможно, заради товара, който носи – 3000 тона тор. Също така може да има течове и от горивото, което има на борда и маслата в двигателите“, каза Пламен Манушев.

Припомняме, че корабът, който плава под панамски флаг, заседна край местността „Яйлата“ на 20 септември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!