Заседнал кораб

Акцията по разтоварването на заседналия край местността „Яйлата“ кораб „Вера Су“ продължава днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите.

Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след като преди няколко дни той заяви, че не може да изпрати екип за спасяването му, но и не го обяви за потънало имущество.

По време на акцията, започнала в петък и продължила повече от 35 часа, с непрестанна работа от кораба беше претоварена по-голямата част от азотния тор. Останали са около 600 кубика, които също трябва да бъдат изпомпани. След това хамбарът на кораба ще бъде напълно празен и на практика – ново замърсяване няма как да се получи.

Заради втечненото му състояние товарът беше изпомпван на баржи и след това разтоварван на ферибота „Варна“. През нощта на събота срещу неделя беше направен опит за освобождаването от скалите на плавателния съд, но отново неуспешен.

По думите на изпълнителния директор на Морската администрация капитан Венцислав Иванов работата отново няма да прекъсва, докато времето позволява. Една от основните задачи е опазването на живота на всички, участващи в акцията по спасяването на кораба, тъй като подобни действия в морето са опасни, заяви още капитан Иванов.

Водолазен екип отново ще направи обследване на състоянието на плавателния съд.

Очаква се в района да пристигне и влекач. Плановете на „Морска администрация“ са, ако корабът бъде изтеглен, да бъде провлачен до Пристанище Варна, очаква се това да отнеме около 18 часа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук