Бербел Бас

Социалдемократите предложиха Бербел Бас, която отговаря за здравните въпроси в партията си, за председател на Бундестага. Бас ще бъде третата жена на този пост.

Не беше изненада, че жена ще стане председател на Бундестага. Изненадата беше конкретната кандидатура на политикът, който вероятно ще замени Волфганг Шойбле. Той може да бъде заменен от Барбел Бас, малко известен политик и социалдемократ с фокус върху здравните проблеми. Традиционно най-силната фракция в парламента предлага кандидатът за този пост.

Бас, която е заместник -ръководител на социалдемократическата фракция в Бундестага, вероятно ще бъде избрана на поста на учредителното събрание във вторник, 26 октомври.

Социалдемократите не искат и очевидно не могат да допуснат трите най-високи поста в държавата да се заемат от мъже.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер е номер едно в страната.

Председателят на Бундестага е номер две в тази административна йерархия. И тази позиция вероятно ще бъде спечелена от Бербел Бас.

И едва тогава германският канцлер, следвайки протокола – е „номер три“ в този списък. Ако правителствената коалиция е съставена от социалдемократи, зелени и свободни демократи, тогава Олаф Шолц вероятно ще поеме управлението.

Бербел Бас е родом от Рурския регион и живее в Дуисбург. 53-годишната Бас е известна с прямотата на хората от тази област в Западна Германия, в която някога са се добивали въглища и се е произвеждала стомана. Политическата й кариера започва в Социалдемократическата партия, която традиционно е подкрепяна в родния й регион Рур.

От 2009 г. Бас е депутат в Бундестага, а от 2019 г. – зам.-председател на фракцията на социалдемократите в германския парламент. В своя избирателен район в Дуисбург тя винаги е събирала рекорден брой гласове в полза на социалдемократите. А на последните парламентарни избори беше подкрепена от 40,35 % от избирателите, почти двойно повече от съперника й от Християндемократическия съюз (ХДС).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!