Съвет на Европа

Есенната и последна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) тази година ще се проведе в Страсбург от 27 до 30 септември. Според пресслужбата на организацията основните точки от дневния ред ще бъдат въпроси, свързани с изменението на климата.

„Панел на високо ниво и интерактивен дебат на тема „Околната среда и правата на човека: правото на безопасна, здравословна и устойчива околна среда“, както и целодневен дебат по тази тема са основните точки от програмата на есенна сесия „, се казва в съобщение на пресслужбата на ПАСЕ. Според проекта за дневен ред, който все още предстои да бъде одобрен на откриващата сесия в понеделник, в сряда ще се проведат седем дебата по темата за изменението на климата и последиците от свързаните с тях процеси.

Инициаторите на спешните дебати предлагат да се проведат дискусии и да се приемат въз основа на резултатите от тях, резолюции относно положението в Афганистан, за повишения миграционен натиск по границите на Латвия, Литва и Полша с Беларус, както и нов проект на протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за компютърните престъпления. Като се има предвид, че според регламента на ПАСЕ спешните дебати могат да се провеждат най много два пъти в рамките на една сесия, една от тези теми ще бъде отхвърлена.

Също в първия ден на сесията депутатите ще обсъдят хуманитарните последици от конфликта в Нагорни Карабах за Армения и Азербайджан. Ръководството на ПАСЕ ще обяви и лауреата на наградата „Вацлав Хавел“. Тази година бяха посочени само двама от тримата номинирани: международната неправителствена организация „Репортери без граници“ и представителката на беларуската опозиция Мария Колесникова, която беше осъдена на 11 години затвор в началото на септември в Минск. Самоличността на третия номиниран не бе разкрита „от съображения за сигурност“.

Тази сесия, както и всички проведени тази година, ще бъде организирана в хибриден формат, в който част от депутатите ще участват в дебатите чрез видеовръзка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!