На снимката: Румен Радев и Илияна Йотова
На снимката: Румен Радев и Илияна Йотова

От днес инициативни комитети, които ще издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември, могат да подават заявления, за да се регистрират в Централната избирателна комисия.

Крайният срок за подаване на документите е до 17.00 часа на 4 октомври.

За участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката могат да се създават инициативни комитети, които да издигнат независими кандидати. Депозитът за регистрация в ЦИК е от 100 лв. Съставът на инициативния комитет трябва да е не по-малко от 21 избиратели с постоянен адрес на територията на страната.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет. В заявлението за регистрация се посочват имената и адреса на кандидатите за президент и вицепрезидент. По-късно за тях ще се иска регистрация отново пред ЦИК.

Право да бъде избиран за президент и вицепрезидент на републиката има всеки български гражданин, който няма друго гражданство. Трябва да е навършил 40 години към датата на изборите – 14 ноември. Трябва още да не е поставян под запрещение, да не изтърпява наказание лишаване от свобода. Както и да е живял последните 5 години в страната.

Днес от 18.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата ще се състои Учредително събрание на Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България на предстоящите избори на 14 ноември.

Припомняме, че Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова още преди 8 месеца – на 1 февруари.

Междувременно стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП е взело решение трима души да бъдат представители на партията в Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

Подкрепа за втори мандат за Румен Радев и Илияна Йотова заявяват и от други политически формации. Сред тях партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, както и „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!