Привърженици на германските социалдемократи (SPD) реагират на първоначалните резултати в централата им в Берлин, Германия, 26 септември 2021г.

Социалдемократът Олаф Шолц е сигурен, че след изборите в Германия за Бундестаг, СДП ще получи мандат от избирателите. Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет говори в края на изборния ден за „коалиция на бъдещето“.

Оспорвана битка

Парламентарните избори във Федерална република Германия бяха спечелени с малка преднина от Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Тя получи 25,7 % от гласовете, според официалните предварителни резултати, публикувани на уебсайта на председателя на федералната избирателна комисия. Най-големият съперник на СДП – Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), спечели подкрепата на 24,1% избирателите. Съюз 90/Зелените получи 14,8 % от гласовете, Свободната демократична партия (FDP) 11,5 %, а популистката Алтернатива за Германия 10,3 %.

На трето място преди окончателното преброяване на бюлетините са Съюз 90/Зелените с 14,8% от гласовете, Свободната демократична партия (СДП) с 11,5% и популистката Алтернатива за Германия с 10,3%. Лявата партия беше подкрепена от 4,9 % от избирателите, като по този начин не преодоля прага от пет процента за влизане в Бундестага. Тази политическа сила обаче ще може да формира фракция в парламента, тъй като трима от нейните представители бяха избрани пряко в Берлин и Лайпциг.

Избирателна активност на изборите за Бундестаг в Германия може да достигне 76%, според прогнозите на социологическото проучване на Infratest. На предишните парламентарни избори през 2017 г. избирателната активност беше 76,2 процента.

Шолц и Лашет: Трябва да имаме правителство преди Коледа

След затварянето на урните в неделя вечерта и двамата основни претенденти за поста канцлер на Германия – Олаф Шолц и Армин Лашет – обявиха готовността си да сформират ново германско правителство и то преди Коледа. 63-годишният кандидат за канцлер от Социалдемократическата партия на Германия Шолц заяви пред ликуващите си привърженици в централата на партията: „Много германски граждани гласуваха за СДП, защото искаха смяна на правителството и следващият канцлер на тази страна да се казва Олаф Шолц“.

Според социалдемократа резултатите показват необходимостта от изпълнение на всички обещания, дадени по време на предизборната кампания. „Сега чакаме окончателните резултати от изборите, но след това ще се захванем за работа“, каза Шолц.

Армин Лашет, кандидат от управляващия консервативен блок на Християндемократическия и Християнско -социалния съюз, заяви, че ще направи „всичко възможно, за да формира федерално правителство начело“ с ХДС/ХСС. Според Лашет, всеки глас, подаден за тези партии, „е глас срещу ляво федерално правителство“.

„Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която ще модернизира страната ни“, каза той. В такъв съюз, според Лашет, всеки партньор трябва да определи своите приоритети. Говорейки за настоящите резултати от изборите, политикът заяви: „Не можем да бъдем доволни от резултатите. По всяка вероятност ще бъде създадена коалиция от трима партньори“. Огорчението на коалицията е разбираемо – на предишните парламентарни избори ХДС/ХСС спечели 30% от гласовете при почти същата избирателна активност.

Лашет благодари на Ангела Меркел за работата й като германски канцлер: „Това бяха 16 добри години за Германия“. Самата Меркел същата вечер също се качи на сцената в централата на ХДС в Берлин – но застана скромно на втория ред. „Не е без значение кой управлява Германия“, каза Меркел.

Бербок: „Зелените“ не постигнаха целта си на изборите

„Партията „Съюз 90 / Зелените“ не успя да постигне своята „амбициозна цел“ да стане водеща политическа сила в Германия след изборите за Бундестаг”, призна кандидатът на Зелените за канцлер Аналена Бербок снощи.

Според Бербок „Зелените” са далеч от изпълнението на тази цел. „Не можем просто да празнуваме днес. Искахме да станем управляваща партия и да реформираме тази страна“, каза тя. „Искахме повече, но не го постигнахме – отчасти поради нашите собствени грешки в началото на предизборната кампания, и донякъде моите собствени грешки“, призна Бербок.

„Резултатите показват, че Германия има нужда от ново начало, от правителство за опазване на климата“, заяви още Аналена Бербок, която не отказа преговори с либералите преди сондиращи разговори с коя от двете големи партии – социалдемократи или консерватори – могат да влязат в управлението.

Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

Експерт: Формирането на управляващата коалиция в Германия ще бъде много трудно

Коалиционните преговори в Германия ще бъдат дълги и трудни. Това е мнението на германският политически анализатор Александър Рар, който коментира пред немски медии данните от първите изходни анкети след изборите за Бундестаг.

„Няма да има стабилна коалиция веднага. Ще има изтощителни преговори, които ще продължат седмици“, каза той. „Няма да е лесно да се създаде силна коалиция“, добави политологът.

Той предположи, че „основната роля зад кулисите“ ще играе Свободната демократична партия, начело с Кристиан Линднър, на когото би било трудно да работи както със социалдемократите, така и със зелените. „Но дори когато всички преговори приключат и в Германия дойде стабилно правителство на власт, това няма да е същата стабилност, с която Германия е свикнала“, каза Рар.

Според него бъдещото германско правителство ще трябва да се съобразява със „зелената“ партия и във всеки случай ще бъде принудено да следва ясно изразена програма за опазване на околната среда. „Германия може да създаде стабилно правителство при консервативния кандидат Армин Лашет или при социалдемократа Олаф Шолц, но ще бъде принудена да продължи така наречената екологична революция, заради което няма да бъде подкрепена от други европейски страни“ каза експертът. Зелените ще настояват, че правителството трябва да е ориентирано предимно към климата“, каза Рар.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори между различни партии за формиране на правителство. Кой ще участва в тях все още не е ясно. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще отговаря за тези преговори. Тя ще реши кой да покани за партньори. Наблюдателите са съгласни, че Зелената партия във всеки случай ще бъде част от новото правителство. След последните избори през 2017г. формирането на коалиция отне 172 дни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!