Доналд Тръмп
На снимката: Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ вероятно ще приключи процеса по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп в събота следобед местно време, съобщи Би Би Си.

З аконодателите ще се върнат в Сената в събота около 17.00 ч. българско време (10.00 ET). Окончателното гласуване вероятно ще се проведе около 22.00 ч. българско време (15.00 ET).

Според CNN, бившият американски президент Тръмп е бил много по-доволен от представянето на неговия адвокатски екип в петък. Електронното издание „Политико“ (Politico) твърди, че бившият президент не е бил доволен от представянето на неговата защита през първите дни на процеса по импийчмънт.

Вчера адвокатът на Тръмп нарече процеса „нагъл противоконституционен акт на политическо отмъщение“.

Обвинението за подбудителство на Доналд Тръмп е „чудовищна лъжа“, заявиха защитниците, докато представяха доказателства в Сената на САЩ.

Вчера повечето републиканци посочиха, че няма да гласуват за осъждането на Тръмп.

В своето обвинение демократите казаха, че оправдателната присъда може да доведе до повторна атака срещу Конгреса.

В петък Майкъл ван дер Вейн, един от адвокатите на Тръм, използва встъпителната си реч, за да оспори обвинението на демократите, че Тръмп е подбудил към насилие по време на речта си пред привърженици на 6 януари във Вашингтон, за да се опита да спре победата на Джо Байдън да бъде удостоверена.

Тогава Тръмп отправи обвинения за измама на изборите и призова своите привърженици да се съберат пред сградата на Капитолия.

Фактът обаче, че има доказателства сред някои групи, че насилието е било предварително планирано, демонстрира „нелепостта на подбудителните обвинения срещу [бившия] президент“, каза ван дер Веен, добавяйки: „Не можете да подбуждате това, което вече е щяло да се случи.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!