Гергьовденските празници са страхотен повод да посетите малкото планинско градче Трявна. Още по-добра причина са Дните на дърворезбата.

Възрожденският град, който пази традициите на тревненската резбарска школа, ще представи на жителите и туристите изкуството на майсторите занаятчии и ще поднови традицията за творческо съревнование – облог между резбарите.

Кметът на Трябва Дончо Захариев обясни, че празникът се организира в продължение на дългогодишни традиции. Пред БНР той обясни, че тревненци искат да възстановят, обобщят и да пресъздадат традициите.

„Това е един празник, който е във връзка с патрона, който освен символ и закрилник на армията – Свети Георги, е закрилник и на резбарите”, обясни Захариев.

Той изрази желанието си всички резбари от еснафа, както и завършили Художественото училище в Трявна, да се завърнат.

„Да бъдат заедно, поднасяйки венец към паметта на проф. Кънчо Цанев – един от създателите и продължителите на художественото училище и школата на резбарите в Трявна – понасяйки венеца към Даскаловата къща – символ на резбарското изкуство, където се е провел първият фактически художествен облог – между калфата и майстора, обясни Дончо Захариев.

В началото на Дните на дърворезбата в Трявна ще бъде обявен и нов облог, в който ще вземат участие деца от Художествената гимназия по приложни изкуства в града.

Гражданите могат да определят най-добрата творба с мотив за логото на бъдещото председателство на България на ЕС, изработено от резба.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!