сателит

Първият български сателит ще бъде изстрелят в средата на юни. Информацията потвърди изпълнителният директор на „България Сат” (BulgariaSat)- Максим Заяков.

Геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1 ще бъде изведен от ракетата носител „Фалкон 9”, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари 2017-та.

Ракетата за многократно използване, на американската компания „Спейс Екс” (Space X), е революция в космическите технологии.

Заяков коментира, че това е шанс повече държави и компании да имат собствени сателити.

„През 2006 г., когато избрахме SpaceX да изстрелят сателита ни, те бяха в началото на развитието си, а ние по-голямата компания. Сега, 11 години по-късно, сме много по-малки от тях. Давам си сметка обаче, че независимо от бизнес средата, ако си здраво стъпил на земята и не търсиш оправдания, а решения – може да достигнеш космоса, включително и ако си в България”, коментира директорът на „България Сат”.

Според него, Илън Мъск и компанията му дават шанс на България да се фокусира върху нови за страната аспекти на космическата индустрия.

Подготовката ще отнеме 1 месец, в това число тестове, зареждане с гориво и прикачване на сателита към ракетата.

Български инженери работят на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително подготовката за изстрелване и орбиталните тестове.

След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране.

Около 46% от капацитета му ще се използват от компании в България и Сърбия.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!