Цветан Цветанов
на снимката: Цветан Цветанов

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради Закона за концесиите, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, пред БНТ.

Законът беше приет от 43-тото Народно събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето. Заради разпускането на Парламента той остана за новото Народно събрание и процедурата трябва да бъде задействана от начало.

Да споделя с Вас една много тревожна информация, че ЕК на базата на това наложено вето и неприемането на този закон за концесиите се стартира наказателна процедура и единствения шанс да я избегнем е по-бързото внасяне на законопроекта в българския парламент. Това ще бъде инициатива и на всички останали парламентарни групи, защото не искаме България да бъде обвързана с едно решение на президента за въвеждането на една наказателна процедура. Тук искам да подчертая, че президентът отчита това като едно сериозно предизвикателство и както той, така и изпълнителната власт ще направим всичко възможно да избегнем тази наказателна процедура, която се подготвя в момента в ЕК.

В началото на февруари президентът Румен Радев наложи вето, като посочи, че разпоредбите „поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление“ и въвеждат „широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес“. Ветото на президента дойде след протести на природозащитници, синдикати и политически партии – срещу бързото гласуване на документа в последните дни. Основните притеснения, които изразиха, бяха свързани с възможността за удължаване на срока на концесиите, който теоретично може да стане безкраен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!