До месец приключват преговорите по 3-годишната програма за ежегодното увеличение с 10% на заплатите в столичния транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предложението за 3-годишната програма бе на синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

„Аз го намирам за изключително разумно и преговорите ще продължат, за да можем да го финализираме. Надявам се, че по този начин хората ще видят грижата за тях и второ – ще работят по-добре за гражданите. В никакъв случай няма да допусна разреждане на линии или влошаване на качеството на транспорта“, увери Фандъкова.

Тя припомни, че е прието и нейното предложение за изравняването на доходите на работещите в електротранспорта и автотранспорта. Наскоро доходите на водачите в транспорта бяха повишени за втори с 10%, което води до над 20% увеличение от началото на годината.

„Основният проблем е недостига на водачи и ще продължим да правим всичко възможно, за да запазим тези, които работят и да привлечем нови“, увери кметът на София.

Йорданка Фандъкова коментира и поредния протест на собственици на имоти в кв. „Горубляне“, които на няколко пъти блокират част от „Цариградско шосе“и предизвикват голямо задръстване.

„Правя вече няколко пъти среща с представителите на инициативния комитет. Те имат своите основания, но тук говорим за един процес, който сега започва, а не е приключил. ПУП на „Младост“, който включва изграждането на Източен парк е само в първоначалния процес на обсъждане. От една страна е желанието за изграждането му, а от друга – правата на собствениците, които имат своите претенции. Има възможност в рамките на обсъжданията да се коментира този въпрос“, обясни столичният кмет.

Припомняме, че вчера за пореден път граждани на столичния квартал „Горубляне“ блокираха „Цариградско шосе“. Недоволството им е породено от намеренията на Столична община да отчужди имотите им, за да може на тяхно място да бъде изграден парк.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!