коронавирус, зараза

Потенциалната коронавирусна ваксина, разработена от екип от учени в Австралия, неутрализира вируса в предклиничните тестове, провеждани преди изпитвания върху хора, съобщава „Нюзуик“. Екипът е един от многото по света, които работят за създаването на ваксина за предотвратяване на болестта COVID-19, която се е разпространила на всеки континент с изключение на Антарктида от края на миналата година. Досега са загинали над 217 000 души, а почти 935 000 са оцелели, според университета „Джонс Хопкинс“.

Установено е, че ваксината повишава нивата на антитела за неутрализиране на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19. Това са ранни резултати и не означават, че ваксината ще има същия ефект при хората. Пол Йънг, ръководител на Школата по химия и молекулярни бионауки в Университета на Куинсланд, който е коръководител на проекта, обаче заяви, че резултатите са това, на което са се надявали на този етап.

„Бяхме особено доволни, че силата на отговора на антителата беше дори по-добра от наблюдаваната в проби от пациенти, възстановени от COVID-19“, казва той в изявление.

Канта Субарао, от Института за заразяване и имунитет от Университета на Мелбърн  „Питър Дохърти“, тества проби от университета в Куинсланд. Нейният екип открива, че ваксината произвежда високи нива на антитела, които могат да неутрализират коронавируса в клетъчната култура.

Субарао заяви:

„Това е много важна констатация, тъй като подобни имунни отговори с ваксини срещу SARS в животински модели са показали, че водят до защита от инфекция.“

Кийт Чапел, молекулярно биолог от Университета в Куинсланд, специализира в дизайна на ваксини и е коръководител на проекта в институцията. Той каза, че екипът иска да има „здрав пакет“ данни за безопасност и от предклинични тестове, преди да започне изпитвания върху хора. Екипът се надява да има повече резултати в началото на юни.

Чапел заяви, че напредъкът на неговия екип не би бил възможен без помощ от сътрудници от „Viroclinics Xplore“ в Холандия, които тестват възможностите на ваксината при животни.

През тази седмица бе отчетен напредък и от други екипи, създаващи ваксини, припомни „Нюзуик“. Предстои да започнат изпитвания върху хора на ваксина, разработена от екип от университета в Оксфорд в САЩ.

Очаква се над 1000 души да участват в процеса. Половината ще получат експерименталната ваксина, докато другата половина ще получи ваксина срещу менингит. За да види дали работи, екипът ще сравнява броя на инфекциите на COVID-19 в контролната група с тези, на които е била предоставена ваксината.

Друга ваксина, разработена от биофармацевтична компания в Китай, скоро ще бъде тествана в клинични изпитвания в Австралия, съобщи китайската държавна агенция „Синхуа“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!