Украинската компания „Укртранснафта” и руската „Транснефт” подписаха споразумение за продължаване действието на договора за транзит на нефт през територията на Украйна за срок от 10 г. Информация за събитието е публикувана на страницата на украинската компания във „Фейсбук“.

Така, очакванията, че този договор ще бъде прекратен и България ще трябва да купува нефт от Турция или други държави не се оправдаха.

Договорът е подписан в Загреб от генералния директор на „Укртранснафта” Николай Гавриленко и вицепрезидента на „Транснефт” Сергей Андронов в Загреб по време на конференцията „Енергетиката в ХХI век”.

Новото споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., за да даде възможност за транзит на нефт до 1 януари 2030 г., уточниха от пресслужбата на „УкрТрансНафта“.

Подчертава се, че без промяна остават основните принципи на сътрудничество. Сред тях е начинът за заплащане на услугите и взаимодействието на техническите служби на операторите. Част от условията са променени в съответствие с актуалната ситуация на пазара на услуги за транспортиране на нефт.

По-рано „Укртранснафта” съобщи, че е получила почти 4,2 млн. евро от „Транснефт” като компенсация за попаднал в тръбите нефт с повишено съдържание на хлорорганични съединения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!