Иван Гешев
на снимката: Иван Гешев - главен прокурор на България

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши участва в Брюксел в дискусия за създаването на обща европейска стратегия за борбата с корупцията и организираната предостъпност, на която присъства и новоизбарният български главен прокурор Иван Гешев, предаде БНТ. Той отговори и на въпроси на евродепутати.

Лаура Кьовеши за първи път се появи в Европарламента в качеството си на европейски главен прокурор. Пред правната комисия тя заяви, че ще работи за това Европейската прокуратура ефективно да започне работа до края на следващата година и ще започне да се занимава с над 1000 дела.

„Въз основа на моя опит в борбата с финансовите измами знам, че ще се сблъскаме със силни и опасни хора. Затова искам Европейската главна прокуратура да бъде напълно независима, ефективна и силна институция. Институция, на която гражданите да вярват“, каза Лаура Кьовеши.

Евродепутати зададоха въпроси към Иван Гешев, свързани избора му за главен прокурор, с протестите в България, с „Апартаментгейт“ и с делата, по които е работил. Според него самия процедурата по избора е била прозрачна и е прецедент в ЕС.

„Да имаше протести. Казаха – масови, но не бих могъл да се съглася с тази теза. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата през последните години и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни – това означава, че прокуратурата не си върши работата“, каза в Брюксел новоизбраният главен прокурор на България Иван Гешев.

По повод „Апатаментгейт“ Гешев каза, че борбата с корупцията не е задължение само на една институция. Според него по този случай прокуратурата работи активно и спазва закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!