Уембли

Футболната асоциация на Англия е договорила условията по сделката за продажбата за 600 млн. паунда (790.4 млрд. долара) на стадион „Уембли“ на щатския милиардер от пакистански произход Шахид Кан.

Засега обаче остават съмнения относно това дали сделката ще бъде подкрепена при ключовото гласуване в асоциацията утре.

Кан, който е собственик на отбора по американски футбол от НФЛ Джаксънвил Джагуарс, води преговори от април за придобиването на легендарния стадион, известен като “дома на английския футбол ”.

Двете страни са договорили общите условия по сделката в последните дни, според няколко запознати източника. Условията обаче трябва да бъдат одобрени от 10-членния Борд на директорите в Футболната асоциация на Англия на ключова среща в четвъртък.

Мартин Глен, главен изпълнителен директор на асоциацията, и председателят Грег Кларк търсят единодушие от борда, за да продължат със сделката. Една малка част от членовете на борда, които представляват аматьорския футбол, обаче все още не са дали подкрепата си за сделката, според същите източници.

“Преговорите между Кан и асоциацията са изцяло положителни, но решението е в ръцете на членовете на борда, а някои от тях може да гласуват чисто емоционално,” е заявил един от източниците на FT.

Сделката, договорена между футболната асоциация и Кан, включва някои ограничения, сред които и това, че никой спонсор не може да получава правото да сменя името на стадиона или да поставя корпоративна марка до тази на „Уембли“.

Футболната асоциация ще има право да налага вето върху споносорите, като редица компании няма да могат да свържат името си със стадиона. Сред тях са компании за залози, компании от отбранителната индустрия, компании за бързи кредити и групи, свързани с порнографската индустрия.

Футболната асоциация ще има правото да се намесва, ако прецени, че собственикът не изпълнява задълженията си, като това да осигурява висококачествен терен за провеждане на футболните срещи. Тя също така ще има права за “обратно закупуване” при определени условия, в това число, ако собственикът бъде арестуван или осъден за някакво престъпление.

Кан няма да може да обременява стадиона със задължения, като например да го използва като залог, за да получава заеми. Ако пък продаде „Уембли“ за повече, отколкото е платил на футболната асоциация, тогава тя ще има право на дял от реализираната печалба.

От асоциацията също така ще имат правото да насрочват важни международни и местни мачове, като финала за Купата на футболната асоциация, на Уембли. От асоциацията обаче ще освобождават стадиона през есенните месеци, когато Джагуарс играят мачовете си в НФЛ, тъй като Кан има амбициозния план отборът да играе в Лондон.

Ако бордът на директорите на асоциацията подкрепи сделката утре, тя ще бъде представена на октомврийската среща на 127-членния съвет на асоциацията, в който преобладават представители на аматьорския футбол в страната.

Консултанти на Кан по сделката са Centerview Partners, докато Английската футболна асоциация е прибегнала до услугите на Rothschild.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук