Африка
Бежански център в Африка

Без адекватни мерки за намеса, оценките показват, че между 300 000 и 3,3 милиона души в Африка биха могли да загубят живота си поради коронавируса, се казва в доклад на Икономическата комисия за Африка (ECA) на Организацията на обединените нации, предаде Анадолската агенция.

Документът допуска, че това може да се случи, тъй като пандемията продължава да се разпространява в слабите икономики на континента, чийто растеж се очаква да се забави от 3,2% до 1,8% „при най-добър сценарий, което ще тласне близо 27 милиона души в крайна бедност“.

Има над 17 000 потвърдени случая на континента, според Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„За да се защити и надгради към споделеното благоденствие на континента, са необходими 100 милиарда долара за спешно и незабавно предоставяне на фискално пространство на всички страни, за да се помогне за справяне с непосредствените нужди на безопасността на населението“, заяви Вера Сонгве, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка.

Сонгве добави, че това е много вероятно да се случи, тъй като 56% от градското население на Африка е съсредоточено в бедните квартали и само 34% от домакинствата имат достъп до основни съоръжения за миене на ръце.

„Икономическите разходи на пандемията са по-тежки, отколкото прякото въздействие на COVID-19. В целия континент всички икономики страдат от внезапния шок за икономиките“, каза Сонгве.

Тя добави, че политиките, предприети за отговор на кризата, трябва да бъдат в сътрудничество с жените.

„Жените са навсякъде в тази криза, те са наши медицински сестри и управляват много от малките предприятия. Трябва да сме твърди и ясни в доброто управление, за да защитим нашите здравни системи, да гарантираме правилното използване на спешните средства, да предотвратим срива на нашия бизнес и да намалим съкращенията на работници“ – каза тя.

Хуманитарните и икономически последици от пандемията COVID-19 ще бъдат дълбоки в Африка и континентът се нуждаем от солидарност и колективни действия за смекчаване на въздействията, заяви Матшидисо Моети, регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Африка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!