На снимката: китайският външен министър Уанг Йи и комисарят по външните дела на ЕС Жосеп Борел /снимка: МВнР на Китай/

Статия на Мат Апузо в „Ню Йорк таймс“ накара евродепутатите да скочат като ужилени заради твърденията, че Европейската служба за външна дейност се е поддала на тежкия натиск от Китай при публикуването на доклад за коронавируса, обхващащ периода 2-20 април. Еврочиновниците са смекчили критиките си към азиатската страна в доклада, който се занимава с начина, по който правителствата подклаждат дезинформация за коронавируса. Притеснени от отзиви и последствия, те са пренаписали изложението, като са размили фокуса върху Китай, защото е важен търговски партньор, и са предприели друг подход, различен от конфронтационния на Доналд Тръмп.

„Ню Йорк таймс“ се е добрал до оригиналния доклад, който се базира на документи, имейли и интервюта. Според автора в него няма особено остри моменти, но са съкратени препратките към Китай като страна на произход на коронавируса и обвиненията на Пекин към САЩ, че са разпространили болестта умишлено. Пекин освен това е твърдял, че Франция е реагирала бавно на пандемията и е обвинил френски политици в расистки намеци по отношения на главата на СЗО. Докладът също така е подчертал руските усилия да се разпространява фалшива информация и да се всява раздор между западните страни.

„Китай продължава да провежда глобално кампания  по дезинформация, за да отрази обвиненията за избухването на пандемията и да подобри международния си имидж“ – са казвало в доклада.

Пекин обаче е действал бързо в реакция на доклада и ЕС е отстъпил, са казали двама дипломати, които са в течение но процеса. Документът е бил пред издаване, когато е дошло нареждане да бъде ревизиран. Инструкцията е дошла, според имейл, от Естер Осорио – старши съветник на върховия дипломат на ЕС, Жосеп Борел, се казва в статията.

„Китайците вече заплашват с реакции, ако докладът излезе“, предупреждава шефът на комуникациите във външната служба на ЕС Луц Гюлнер своите колеги в мейл, до който е получил достъп в. „Ню Йорк таймс“.

В резултат текстът за китайската „глобална кампания за дезинформация“ е бил махнат, както и всякакво споменаване за спора между Китай и Франция, а цялостният тон на доклада е смекчен.

Твърденията на американското издания разбуниха духовете в структурите на ЕС и в медиите, като евродепутати от групите на ЕНП, „Обнови Европа“ и Европейските консерватори и реформисти обявиха недвусмислено, че дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел трябва да обясни твърденията за промяна на документа.

Евросъюзът „е клекнал под китайския натиск и е променил своите заключения относно китайската кампания за дезинформация във връзка с COVID-19. Би било напълно неприемливо външната служба на ЕС, която трябва да осигурява обществеността в ЕС пълна и безпристрастна информация и да защитава Европа в кампанията за дезинформация, да отстъпи от своите констатации и да стане жертва на чужда пропаганда“ – заяви пред електронното издание „Ню Юръп“ Сандра Калниете от ЕНП, която е член на Комисията по външни работи в ЕП.

Евродепутатът Барт Хрутиус, който е бивш анализатор в Министерството на отбраната на Нидерландия, е написал писмо до Жозеп Борил с настояване за щателна проверка. Той е категоричен, че е изключително важно висшето ръководство на ЕС да подкрепи независим анализ на фактите.

„Това няма да е последният път, в който /Китай/ ще се опитва да се намеси във вътрешната политика на ЕС“ категоричен е Барт Хрутиус.

Според него сега е моментът ЕС да изпрати ясен сигнал, че ако това е вярно, то няма да може да се повтори в бъдеще.

В тон на загриженост от изложеното в „Ню йорк таймс“ се изказаха още Херман Търч от групата на Европейските консерватори и реформисти и Хилде Вотманс от групата „Обнови Европа“, която е координатор на Комисията по външни работи в ЕП и докладчик за Китай.

Говорителят на Европейската дипломатическа служба на ЕС Петер Стано отрича твърденията в статията  и обяви, че ЕС не се е огънал под какъвто и да било натиск.

„Става дума за два доклада. Единият е вътрешен и предназначен за вътрешно ползване. Вторият е подготвен за обществено разпространение. Те се базират на изцяло различни процедури и разисквания без никаква външна намеса. Повтарям, никаква външна намеса. Това, което бе публикувано в петък, бе в тон с онова, което правихме преди 1 април, и което продължаваме да правим“, подчерта той.

Очаквано Китай се противопоставя на заключенията, че разпространява дезинформация за коронавируса. От външното министерство на страната публикуваха изявление, че Китай се противопоставя на всяка дезинформация за коронавируса и че самият той „е жертва на дезинформация, а не инициатор“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!