Мълър, Тръмп

Прословутият доклад от дългото разследване на прокурора Робърт Мълър за връзка мeжду кампанията на Тръмп и руската намеса в президентските избори в САЩ и за възпрепятстване на правосъдието от страна на президента вече е обнародван. Макар и „с половин уста“ в документа се признава, че няма основания да се смята, че има извършени престъпления и това зарадва Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен, като се позова на редактираната версия на доклада, изнесена от прокурора Бил Бар.

Изложението подчертава всъщност, че разследването „не може категорично да заключи, че не се е осъществило престъпно деяние“ по отношение на възпрепятстване на правосъдието, но не отива по-далеч в твърденията си и не формулира обвинения срещу президента.

По отношение на руската намеса докладът посочва, че в кампанията на президента за изборите са знаели, че ще се облагодетелстват от нея, но не са предприели престъпни стъпки за подпомагането й.

Мълър подчертава, че е възможно разследването срещу Тръмп да продължи, но прехвърля топката в полето на Конгреса, който да го направи, защото „има компетенцията да предотврати неправомерната употреба на власт от президента“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в четвъртък своя снимка в стил „Игра на тронове“, за да обяви „край на играта“ в сагата за руската намеса в изборите.

С поредната си проява на любов към самореклама, Тръмп се е снимал откъм гърба, облечен в типичното за него черно палто, докато стои пред мъглив фон. С големи букви в центъра на снимката са думите „Game Over“, а в горния ляв ъгъл:

„Без тайни споразумения. Без обструкции. За мразещите и радикалните леви демократи.“

Тръмп публикува снимката, след като генералният прокурор Бил Бар обяви президента за свободен от всякакви подозрения за заговор, като публикува редактирана версия на официалния доклад на специалния прокурор Робърт Мълър относно неговата двугодишна проверка. Докладът се фокусира върху намесата на Русия в изборите през 2016 г., дали кампанията на Тръмп е помогнала в това усилие и дали Тръмп се е опитал да попречи на правосъдието.

Президентът на САЩ публикува снимката, докато Бар разговаряше с репортери за доклада, който генералният прокурор вече е изпратил в Конгреса и ще бъде публикуван онлайн.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук